Hirdetés

Tovább zárkóznak a keleti városrészek, ezúttal kulturális téren: a közgyűlés jóváhagyásával új közösségi ház épülhet Hirden. A hiánypótló fejlesztéshez önerőt nem kellene biztosítania az önkormányzatnak, 95 millió forintból húzhatják fel a multifunkciós épületet, amire már égető szüksége van a helyi közösségeknek. 

A Pécs 2020 lakossági kérdőívekre adott válaszokból kiderült, a pécsieknek szívügye a közterületek és a közösségi terek fejlesztése. Már jó pár projekt megvalósult ennek a jegyében, ám Hird még nem részesült ezekből.

Hosszú ideje várták már a helyiek ezt a döntést: nagy szükség volt egy közösségi térre a keleti kis városrész lakói számára.

Egyre néptelenebb Hird, szükség van a közösségi életre

Egy korábbi, Hirdet bemutató cikkünkben egy helyi lakos elmondta, régebben pezsgett az élet ott, farsangi és szüreti bálokat tartottak, aztán később már csak a kisebb falunapok maradtak, ám az utóbbi években ezeket sem sikerült megszervezni.

Most viszont, egy új, teljesen akadálymentesített közösségi ház nem csak az ilyen rendezvények, de más foglalkozások számára is otthont adhat.

Hird már rendelkezik egy közösségi házzal, de az abszolút nem képes ellátni a funkcióit. Alapvetően a városrészben magasabb a munkanélküliek aránya a városban élőknél, fennáll a terület leszakadásának és a drasztikus népességfogyásának a  veszélye – ezért is fontos a városvezetésnek a térség fejlesztése – mind infrastrukturális, mind kulturális értelemben.

A ház tervrajza

A legnagyobb helyiség a 110 négyzetméteres nagyterem lesz mobil színpaddal, hangosítással, maximum 111 széket lehet majd elhelyezni. A kisterem 43 négyzetméteres lesz a tervek szerint, egy közel 50 négyzetméteres terasszal kiegészítve. A mosdók és öltözők mellett egyéb kis kiszolgáló helyiségek is szerepelnek a tervrajzon, mint az iroda, a raktár, teakonyha.

A telek, amin épül a közösségi ház mintegy 4400 négyzetméteres, maga a ház körülbelül 250 négyzetméter lesz.

A jelenlegi ütemezés szerint a ház 2020 februárjára készülhet el.

Persze nem csupán a hirdiek, a tőlük nem messze eső Pécs-Somogy és Pécs-Vasas lakói is részesülhetnek a lehetőségekből, amiket az új közösségi ház kínál majd.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét