10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálGazdaságÚj megállapodással segíti egymást Pécs és Pogány

Új megállapodással segíti egymást Pécs és Pogány

Szorosabbra fonódik Pécs és Pogány kapcsolata: rendeződik a közös tulajdonban lévő ingatlan sorsa, amely többek között a repülőtérnek ad otthont. A közös megállapodás mindkét település számára előnyökkel jár. Az esetlegesen Pécs mellé, közös ingatlanra települő befektető ugyan Pogánynak fizet iparűzési adót, de ebből immár Pécs is részesülhet majd. A repülőtér által befolyó bevételt pedig közösen annak további fejlesztésére lehet majd fordítani.

Lovász István jegyző lapunknak elmondta, a jövő héten tárgyalandó előterjesztésben tulajdonképpen a jogi környezet rendezéséről van szó, hiszen jelenleg a repülőtér épülete és a melléképületek nincsenek rendesen feltüntetve a földhivatalban a tulajdoni lapon.

A szerepeket illetően változások nincsenek, a repülőtér ugyanúgy működik tovább, az életében semmilyen változás nem történik, semmit nem fogunk észrevenni.

Pécs és Pogány önkormányzata ezzel a lépéssel egy jogi tisztázást követnek el egy új földhasználati jog alapításával, ami ugyanúgy elválasztja a földterületet az épületektől, akárcsak a régi, ám fel lesz tüntetve a tulajdoni lapon az egész vagyoni együttes – a repülőtér.

Ez azért számít jogi szempontból nagy lépésnek, mert egy rendezett jogi háttérrel egy ideérkező befektető látja, mi is szerepel a tulajdoni lapon, nagyobb vonzerőt jelent egy működő repülőtér.

Ebből a nagyobb vonzerőből profitálhat mindkét település.

Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta, a Pécs és Pogány között most létrejövő megállapodás értelmében létrejövő új közös földhasználati jog 15 évre szól. Ebből Pécs és Pogány önkormányzata, földtulajdonosként 12 évig kap díjat.

Ez lehetőséget teremt egy fejlesztési megállapodásra is: amennyiben a befektető érkezik a pogányi területre, az ő ott keletkezett jövedelméből Pécs is részesül majd. A stratégiai fejlesztési megállapodás kitér még arra is, hogy a reptér által befolyó bevételt közösen annak a fejlesztésére fogják fordítani.

Ruzsa Csaba szerint a lényeg, hogy most, a jogviszonyok rendeződésével – korábban földhasználati jogok kapcsán Pogány önkormányzata még pert is indított Pécs ellen, ami most a megállapodással semmissé válik – megnyílik a lehetőség egy nagy befektető fogadására. Ez egy hosszútávú szerződés az önkormányzatok között. Végül az sem kevésbé fontos, hogy a befolyó iparűzési adóból Pécs városa is részesül.

Juhász Zoltán, Pogány polgármestere lapunknak elmondta, az együttműködési megállapodás révén szeretnének előnyöket biztosítani egymásnak.

– Ha Pécs kilobbizza, hogy a mi területünkre érkezzen egy befektető, idecsábítja, akkor az Pogánynak fizeti az iparűzési adót, ám úgy a korrekt, ha Pécsnek is származik haszna a dologból, hiszen a befektetés az ő érdemük is – mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő