Hirdetés

A Búza téri kispiac félmilliárdos ingatlanvagyona után most újabb került vissza a pécsiek tulajdonába az önkormányzati cégek átvilágításának köszönhetően – írja az önkormányzat friss közleménye. Korábban feljelentés és nyomozás is érintette a volt központi menza Szabadság úti telkét, a ma több mint bruttó 200 millió forintot érő ingatlan felett három év után ismét a pécsi önkormányzat vagyonkezelő cége rendelkezik. 

 A közlemény szerint a pécsi önkormányzati cégek és intézmények átvilágítása a polgármester és a városvezetés fontos vállalása volt a 2019-es önkormányzati választások kampányában. A vállalás egyik lényeges eleme volt, hogy ha az átvilágítást végző szakemberek visszaélés nyomaira bukkannak, akkor a városvezetés mindent megtesz a felelősök elszámoltatásáért. Az átvilágítás egyik fő célja pedig természetesen az volt, hogy a jog minden lehetséges eszközével segítsen visszaszerezni a pécsieknek az előző városvezetés idején elherdált vagyonát – írják.

Nemrég adtunk hírt róla, hogy 13 év után sikerült visszaszerezni mintegy félmilliárdos vagyont a volt Búza téri kispiac helyén megvalósuló ingatlanfejlesztés során.

https://www.pecsma.hu/top/atvilagitas-13-ev-utan-felmilliard-forintos-ingatlanvagyont-szerez-vissza-a-varos/

A pécsi önkormányzati cégeknél zajló átvilágításnak köszönhetően most újabb értékes vagyonelem került vissza a pécsiek tulajdonába: a Szabadság út 23. alatti 1832 négyzetméteres telek, amelyet a legtöbben a volt központi menza területeként ismernek – áll a közleményben.

Arról, hogy a telek milyen gyanús körülmények között cserélt gazdát, a pécsi átvilágítás honlapján találhatók részletek (elszamoltatas.pecs.hu). 

Röviden: 

  • a Pécsi Vagyonhasznosító (PVH) Zrt. 2018 júliusában hirdette meg eladásra a telket, amelyet a cég egyik alkalmazottja, egyben az akkori cégvezető élettársa szülei ugyanezen a napon alapított cége vett meg. 
  • A vevő a nettó 114 millió forint vételárból csupán nettó 1,1 millió forint foglaló kifizetése ellenében kapta meg az ingatlan tulajdonát. 
  • A területen elvileg 600 millió forintos ingatlanfejlesztési projekt valósult volna meg, a vételár fennmaradó részét irodák és más helyiségek átadásával teljesítette volna a vevő a PVH felé.

Arra a telek eladását érintő nyomozás már korábban fényt derített, hogy a területet megvásárló társaság soha nem volt olyan pénzügyi és gazdasági helyzetben, hogy az ingatlanfejlesztést megvalósítsa – írják.

Három év után végül visszaadta a társaság a telket a PVH-nak, amely immár a Földhivatalban bejegyzett módon is újra tulajdonosa a területnek. A 2018-as becslés alapján bruttó 145 millió forintos, mai értékén bruttó 205-230 milliót érő telek újra a pécsieké, és a jövőben valódi ingatlanfejlesztés valósulhat meg rajta.

Pécs város vezetése eltökélt az átvilágítás folytatásában és a pécsiek vagyonának visszaszerzésében – zárul a közlemény.

Hirdetés