Újabb német nagyvállalatokat csábítanának Pécsre

Hirdetés

Pécsett már több német nagyvállalat van jelen, az elmúlt egy évben három cég is bővített és hosszú távra tervez a városban. A cél, hogy ez a tendencia továbbra is fennmaradjon, sőt még többet csábítsanak Pécsre.

A magyarországi német gazdasági klub, a Deutscher Wirtschaftsclub Ungarn (DWC) a nemrég Pécsett fiókot nyitott Oberbank képviselete a városvezetéssel karöltve tartotta nemrég a DWC pécsi részlegének első rendezvényét. Decsi István alpolgármester a város fejlesztési és befektetési céljairól beszélt, míg a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke dr. Síkfői Tamás az együttműködési és innovációs perspektívákról.

Decsi István lapunknak elmondta, a nemrégiben Pécsett új részlegeket indító Viessmann, Aldi és Warema cégeknél és a régebb óta jelenlévő vállalatoknál is a német nyelvtudás és a magas szintű szaktudás a legfontosabb szempontok. Mivel Pécsett és a régióban ez a tudás nagy mértékben megtalálható, a városvezetés reménykedik benne, hogy még több német nagyvállalat fog minket telephelyéül választani.

Az alpolgármester szerint a középvállalkozások mellett a nagyobb vállalkozások is megjelenhetnek, hiszen számukra megfelelő helyszín a Déli Ipari Park. Itt ugyanis mind az önkormányzati területen, mind pedig az ipari park által birtokolt területen jó fejlesztési lehetőségek vannak. Az ide települő vállalkozásoknak öt évig építmény- és telekadómentességük van. A termelő beruházások esetében pedig a város az építményadó tekintetében szintén kedvező árat állapított meg ezzel is támogatva a már itt működő vállalkozásokat.

Decsi István kifejezte abbeli reményét, hogy ezek a kedvezmények versenyelőnyként szolgálnak majd és így a helyszín még vonzóbbá válik. A város igyekszik a potenciálisan idetelepülő cégeket segíteni folyamatos kapcsolattartással, adminisztratív támogatással, az egyetemmel és oktatási központokkal való kapcsolatfelvétellel.

A vidéki telephelyek – így immáron Pécs is – nagyban támogatni tudják a klubot, mondta el dr. Arne Gobert, a DWC elnöke lapunknak. A támogatás nem pénzbeli, inkább morális támogatásról van szó helyben. Vagyis fontos, hogy a helybeli elköteleződés meglegyen, hiszen enélkül a klub nem lehet sikeres – tette hozzá.

Ugyanis annak ellenére, hogy a DWC székhelye Budapest, a klub nem „felülről” szeretné irányítani, ezért mindig van egy helyi részlegvezető, a legrégebben működő győri részlegnél például az Audi Hungaria Zrt. akadémiájának vezetője az.

A DWC elnöke elmondta, az első pécsi fórum célja is az volt, hogy ezt a munkát a helyben működő cégekkel és a városvezetéssel karöltve Pécsett is megkezdjék. A rendezvényre pécsi és más magyarországi cégek is meghívást kaptak, így a kapcsolatrendszer kiépítésére remek platformként szolgált.

Mag. Peter Szenkurök, az Oberbank ügyvezető igazgatója elmondta, a városban eddig eltöltött körülbelül fél év alatt megállapították, hogy Pécsett remek lehetőségek rejlenek, hiszen meglátása szerint más magyar településekhez képest Pécsett jobb feltételekkel találkozhatunk, ha az ipari építési területek árát és minőségét vesszük. Az egyetem miatt pedig jól képzett, németül is beszélő munkaerővel is rendelkezhet a város.

Elmondta azt is, hogy a DWC-nek a városi vezetőkkel és a már jelenlevő cégekkel együtt azon kell dolgoznia, hogy további befektetőket csábítson a városba, mivel azok maguktól nem feltétlenül látják meg a lehetőséget.

[su_box title=”Deutscher Wirtschaftsclub Ungarn (DWC)” style=”soft” box_color=”#25b343″ radius=”2″]A magyarországi német gazdasági klub egy 26 éve működő szerveződés, több magyarországi telephellyel. Körülbelül 230 tagjuk között nagyvállalatok vezetői és igazgatói szerepelnek, akik a klubban cégeiket képviselik. A klub kommunikációs nyelve a német, hiszen a magyarországiak mellett például ausztriai, svájci és német tagok is vannak. A tagság körülbelül 40 százaléka magyar. A klub segítséget nyújt tagjainak kapcsolatrendszer kialakításában, amit főként a havonta megtartott találkozásokkor érnek el. Ezek leginkább kulturális és információs rendezvények. [/su_box]

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét