20 C
Pécs
kedd, június 18, 2024
KezdőlapPécs AktuálÚjabb vágás: mi lesz a távhővel?

Újabb vágás: mi lesz a távhővel?

Egyelőre nem tudni, miként érinti a pécsi önkormányzati szolgáltatót az újabb rezsivágás, így kérdés, hogy kap-e állami támogatást a Pétáv Kft. Az E.on egyelőre nem nyilatkozik.

A minap jelentették be, hogy az idén januárban életbe lépett, a távhőszolgáltatás, a gáz- és áramszolgáltatás díjainak 10 százalékos mérséklésén túl további 11,1 százalékos csökkentést tervez a kormány. (Azért ennyit, mert így összesen 20 százalékkal lehet rövidebb a számla, mint a rezsivágás előtt.)

Az új árakat még idén ősszel, október 15-én vagy november 1-jén szeretnék bevezetni, egyelőre azonban még nem született meg az ezzel kapcsolatos jogszabály. A korábbi kormányzati nyilatkozatok tükrében ugyan nem volt meglepetés a bejelentés, de a szolgáltatók még semmi hivatalosat nem tudnak.

A Pétáv Kft. igazgatója, Vida János szerint ők is kizárólag a sajtóból tudták meg, hogy még ebben az évben csökkenek a díjak, ám egyelőre nem tudják, hogy ennek pontosan milyen hatása lesz a gazdálkodásukra.

Az viszont tény, hogy amíg 2012 első félévében 2,5 milliárd volt a lakossági árbevételük (fűtés- és melegvíz-szolgáltatás), addig 2013 júniusáig csak 2,2 milliárd – vagyis 300 millióval kevesebb – forint folyt be a kasszába. A kieső pénzek nagyobb részét távhőtámogatásként megkapja a társaság az államtól. A pécsi vállalat azonban korábban nem részesült támogatásban és jelenleg is messze a legkisebb mértékűt kapja a hasonló volumenű hőszolgáltatókkal összehasonlítva.

A PÉTÁV-nál egyelőre nem tudják, pontosan milyen hatásokkal jár az újabb csökkentés

Vida szerint egyébként költségtakarékos gazdálkodással, következetes létszám- és bérpolitikával, fokozott piacfejlesztési tevékenységgel igyekeztek kompenzálni a kiesett 300 milliót, a csökkent bevételeket és a jövőben is erre törekszenek.

– A mozgástér meglehetősen kicsi, hiszen a távhőszolgáltatás díját 80 százalékban olyan tényezők határozzák meg, amelyekre nincs befolyásunk. Az ár legnagyobb része a vásárolt hő, a meleg víz készítésre vásárolt hideg víz és a villamos energia díja, valamint a vezetékek bérleti díja – mondta Vida.

Az újabb rezsicsökkentés miatt több százmilliós veszteséggel kalkulál a vállalat, miközben folyamatos fejlesztésekre, karbantartásra is koncentrálniuk kellene. Ez utóbbiakat egyébként pályázaton keresztül is tudják finanszírozni, ha nyernek.

A mostani díjcsökkentésben hasonlóan érintett, Pécsett is szolgáltató E.on nem kívánt reagálni az újabb rezsicsökkentés hírére. Az viszont így is biztosnak tűnik, hogy esetükben ez több milliárdos kiesést jelent majd.

Az E.on talán azért sem akart még megszólalni, mert sajtóhírek szerint az állam is beszállna a jelenleg magánkézben lévő cégbe, illetve magába a szektorba is. Információk szerint többségi tulajdont szereznének, majd nonprofit közműcégeket hoznának létre. Ezek az állami vállalatok a hasznukat pedig kizárólag fejlesztésekre fordíthatnák.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő