23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
Kezdőlapne pipáld kiÚjra szmog van Moszkvában

Újra szmog van Moszkvában

Moszkva jelentős részét újra szmog és füstszag borította be vasárnap reggelre a néhány napi tiszta levegő után, és hőséget jósoltak a szakértők, de a korábbiakhoz képest jobb volt a helyzet, az emberek elővették ugyan a maszkokat, de az autók ködlámpa nélkül közlekedtek, és a hőmérséklet is „csak” 28 Celsius-fok volt reggel. Az erdő- és tőzegtüzek sújtotta területek a rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint jelentősen csökkentek országosan és Moszkva körül is. Szombaton azonban megfordult a szél, és újra keletről fúj, ahol a főváros közelében a legtöbb tűz pusztított.


A moszkvaiak újra felvették a maszkokat. Ezek ugyan az orvosok szerint nem sokat segítenek nedves bélés nélkül, de az utóbbi napokban mindenütt kaphatók a füstköd előttihez közelítő, olcsó áron. Egyes kereskedelmi láncok saját maguk népszerűsítésére használják fel a védőmaszkokra mutatkozó nagy keresletet: egy közepes árkategóriájú élelmiszerlánc boltjaiban ingyen adnak minden vásárlónak egyet, egy olcsó hálózatban pedig a korábbival azonos áron, vagyis 21 forintnak megfelelő összegért árulják. A legszmogosabb napokon ügyeskedők ezrével vásárolták fel és adták el nyilvános helyeken a patikában is megdrágult maszkokat a patikaihoz képest 5-6-szoros, 350-400 forintnak megfelelő áron.

A nagy forróságban pusztulásnak indultak már a halak is. Nem csupán a hideg vizet kedvelő pisztrángok nem bírták a meleget, hanem a moszkvai Jauza folyó halainak sem tett jót a hőség: a vizsgálatok szerint a Jauzában a halpusztulást a víz felmelegedése és oxigénhiánya okozta. A nagy meleg még eltart egy ideig az előrejelzések szerint: a hét elején eléri a 33 fokot, de péntekre már 21 Celsius-fokos hűvös várható, egyre több helyi esővel.

A hatóságok a hétvégére eldöntötték, hogy a tüzek által leginkább sújtott területeken sem halasztják el a tanév kezdetét. Ennek megfelelően a közeli napokban máshová telepítik az iskolákból azokat, akik lakhelyük leégése miatt ott találtak átmeneti szállást. A tüzek pontosított adatok szerint 53 emberéletet oltottak ki egy vasárnapi hivatalos közlés szerint, s a füstköd miatt országosan alig 1200 embernek volt szüksége orvosi segítségre, közülük 65 került kórházba.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő