Aggasztó hiányosságok az orvosképzésben

Úgy végzi el a fiatal orvosok fele az egyetemet, hogy a képzés alatt egyszer sem ad be intravénás injekciót – írta pénteki számában a Magyar Nemzet arra hivatkozva, hogy ez derül ki az államvizsgázók körében végzett felmérésből. A Magyar Rezidensszövetség 470 államvizsgázó körében végzett felmérést.

hirdetés

A lap birtokába került adatokat eljuttatták a négy hazai orvosi egyetemnek, illetve az egészségügyért és az oktatásért felelős tárcának. Az eredményről már az egészségügyi államtitkárság vezetői is említést tettek konferenciákon.

Papp Magor, a rezidensszövetség elnöke elmondta: nem arról van szó, hogy a végzősök fele az egyetemi évei alatt egyszer sem adott be vénás injekciót, de az igaz, hogy erre a hivatalos orvosképzés alatt nem volt módja.

A napilap szerint az érintettek 35 százaléka maga kereste meg a lehetőséget arra, hogy a gyakorlatban is elsajátítsa például az injekciózás technikáját. Voltak, akik nyaranként ápolóként helyezkedtek el valamelyik kórházban, vérvételi ambulancián vagy a mentőszolgálatnál vállaltak munkát, hogy mihamarabb részeseivé váljanak az egészségügyi ellátórendszernek.

hirdetés

Hirdetés