“Az Orbán-kormány a büdzsé negatív bajnoka”

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint ami a költségvetéssel kapcsolatos, az nem ujjgyakorlat a jelenlegi kabinetnek, az Orbán-kormány ugyanis “a büdzsé negatív bajnoka Magyarországon, mert egyszerűen képtelen arra, hogy működtesse az államháztartást”.

Mesterházy Attila az MTI-hez vasárnap eljuttatott írásában így reagált arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában ujjgyakorlatnak nevezte, hogy a kormány a 2013-ra 3,25 százalékos hiányt prognosztizáló Európai Bizottság elvárásának megfelelve 3 százalék alá csökkentse a deficitet, hiszen – folytatta a kormányfő – a 2010-es kormányváltáskor 7,2 százalék volt a hiány, az év végére mégis sikerült 4,2 százalékra mérsékelni.

Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktor “a szokásos lenéző fölényességgel” nevezte ujjgyakorlatnak a kohéziós pénzek felfüggesztésének elkerülését szolgáló költségvetési beavatkozásokat. “Arra kérném a kormányt, ismételten, ne ujjgyakorlatozzon, hanem dolgozzon. Ha meg erre nem képes, akkor hagyja az egészet a csudába és távozzon” – írta az ellenzéki politikus.

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök a kohéziós pénzekkel összefüggésben úgy nyilatkozott, Magyarországtól egyetlen “petákot” sem vesznek el jövőre, Mesterházy Attila úgy vélekedett: kivételesen azt reméli, igaza lesz a kormányfőnek, sőt úgy gondolja, hogy nem helyes az az uniós politika, amely a költségvetési fegyelem megsértésére a felzárkóztatást szolgáló pénzek elvonásával reagál.

Ezzel kapcsolatban azonban hozzáteszi, hogy “a felzárkóztatási pénzek elvonásának lehetőségét tartalmazó szabályrendszert az a gazdasági kormányzásról szóló szabálycsomag tartalmazza, amely a 2011-es magyar uniós elnökség egyik legfőbb eredménye volt az Orbán-kormány kommunikációja szerint”.

hirdetés

Hirdetés