Eddig 155 millió forintot fizettek ki az iszapkárosultaknak

A Magyar Kármentő Alapba beérkezett több mint 1,6 milliárdból 155 millió forintot fizettek ki a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, a lekötött pénzhez bármikor hozzáférhetnek – mondta Lasztovicza Jenő, a Kármentő Bizottság elnöke.

Lasztovicza Jenő elmondta, hogy a pénzek felhasználását a vonatkozó kormányrendelet részletesen meghatározza, a források legnagyobb részére az újjáépítést követően, jövő tavasszal lesz szükség. Hozzátette: jó gazda gondosságával kezelik a pénzt, amely így tovább kamatozik. “Nem igaz, hogy ülünk a pénzen, a lekötött részhez bármikor hozzáférhetünk” – mondta az elnök.

Lasztovicza Jenő hangsúlyozta: az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ jogi munkacsoportja október vége óta folyamatosan tárgyal a károsultakkal, de 80 család még nem tudott dönteni arról, hogy új vagy használt lakásba költözzön.

“Mi nem erőszakolhatunk ki döntést a károsultakból, ha nem döntenek, mi nem tudunk segíteni” – mondta az elnök. Hozzátette: eközben a média bennünket vádol azzal, hogy nem csinálunk semmit. A vörösiszap-katasztrófa károsultjainak közvetlen támogatásáról eddig már kétszer döntött a bizottság, a sérültek és a vállalkozások is kaptak támogatást.

hirdetés

Hirdetés