Egyre kevesebbet költünk napi fogyasztási cikkekre

Bár a közhangulat optimista Magyarországon, a háztartások egyre kevesebb napi fogyasztási cikket vásárolnak a GfK Hungária hazai kiskereskedelem helyzetéről készült első féléves jelentése szerint, amelyet kedden sajtótájékoztatón ismertettek.

A háztartások által napi fogyasztási cikkekre kiadott összeg a Kereskedelmi Analízisek legfrissebb eredményei szerint 2010 első félévében az infláció ellenére is fél százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója elmondta: bár a háztartások fogyasztása az idén kisebb mértékben csökken, mint tavaly, még mindig negatív tartományban marad, a kiskereskedelem és a fogyasztás valós növekedése 2011-től várható.

A régióban a válság hatására nőtt az otthoni fogyasztás szerepe, ami hatással van a termékkategóriák vásárlási trendjére is, például előtérbe kerülnek a friss élelmiszerek, a hűtött ételek. Az alkoholos italok gondűző szerepe a gazdasági recesszió alatt is érvényesül, illetve az otthoni fogyasztás növekedése ebben a kategóriában is megfigyelhető. Az állateledel értékesítés a legtöbb országban nő, ha már magukat nem tudják kényeztetni az emberek, a házi kedvencek kényeztetése hoz számukra megelégedettséget – mutatott rá Kovács Krisztina, a GfK Hungária Consumer Tracking szektorának menedzsere.

A magyar piacon – a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan – 2010-ben szintén megfigyelhető egyfajta vásárlói racionalizálás, a háztartások néhány kategória esetében a költséghatékonyabb megoldásokat – például otthoni hajfestés, házi praktikák visszatérése – választják.

A megvásárolt cikkek ár-érték aránya továbbra is fontos a magyar vásárlók számára, az akciók, promóciók magas aránya nem csökkent a napi fogyasztási cikk piacon, különösen a háztartási vegyiáruk és a meleg italok (főként a kávé) területén emelkedett az akciós értékesítések aránya.

A kereskedelmi csatornák közül az idén a hipermarketek és a diszkontok tudtak nőni, illetve főként a kisbolt láncoknak köszönhetően növekedés figyelhető meg a napi bevásárlások helyszínéül szolgáló kisboltok esetében is. A lakosság ruházkodásra fordított kiadása 10 százalékkal csökkent az idei első félévben a tavalyi első félévhez képest, e téren a versenyképes árakat kínáló üzletek – a hipermarketek, a nemzetközi diszkont textilláncok valamint a távol-keleti üzletek – növekedtek.

Hirdetés