Éhséglázadástól tart a Jobbik

A Jobbik szerint vészhelyzet van az egész országban és hamarosan akár éhséglázadás is kitörhet egyes területeken a közmunkaprogram összeomlása miatt – jelentette ki Bertha Szilvia ellenzéki országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

hirdetés
Uránia Mozi

Az ellenzéki politikus szerint a kormány által létrehozott Nemzeti Közfoglalkoztatási Program pusztán arra jó, hogy a foglalkoztatottak statisztikai létszámát növelje, ugyanakkor lényegében több ezer család mindennapi megélhetését lehetetleníti el.

Az új rendszerben ugyanis az Út a munkába programmal ellentétben az eddigi nyolc órás munkaidő helyett 6, illetve 4 órában, arányosan kevesebb bérért és lényegesen korlátozott időtartamban foglalkoztathatnak rászorulókat az önkormányzatok.

A sajtótájékoztatón részt vett Fülöp Erik (Jobbik) Tiszavasvári polgármestere is, aki elmondta: amíg 2010-ben még 450, addig 2011 csak 42 embert tudnak nyolc órában foglalkoztatni, viszont az új szabályozás szerint minden segélyezettet egyszer egy évben két hónapra foglalkoztatnia kell.

A polgármester szerint ez a foglalkoztatási kényszer jelentősen megterheli a pályázati rendszert, ráadásul a négy órás időkeretben adható bér alig haladja meg a segély összegét, így az érintetteknek nem érdekük dolgozni. Fülöp Erik kiemelte: a 2010-es 450 foglalkoztatottból 250 volt a diplomás, vagy szakképzéssel rendelkező, ami azt bizonyítja, hogy a közmunkaprogram sok tisztességes, korábban munkából élő családnak jelentett legalább elviselhető szintű megélhetést.

Bertha Szilvia hozzátette: az új program bevezetésével több ezer olyan család lesz, ahol megszűnik, vagy a minimálisan szükséges alá csökken az eddigi egyetlen kereseti forrás. A Jobbik szerint előfordulhat, hogy családoknak nem lesz pénzük rezsire, hiteltörlesztésre, a gyerekek iskoláztatására, vagy akár ennivalóra sem. Az ellenzéki párt ezért azt kérdezi a kormánytól, hogy “mi lesz ezekkel az emberekkel, akik dolgoznának, de nincs mit?”

hirdetés
Uránia Mozi