Gyurcsány egymillió forintot ajánlott fel a patai romák segítésére

Gyurcsány Ferenc egymillió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai romák segítésére; a volt szocialista kormányfő ezt kedd éjszakai Facebook-bejegyzésében közölte. Gyurcsány Ferenc a pénzt “evakuálásra, szállításra, átmeneti szállásra” ajánlotta fel – olvasható a “Nácikérdés Gyöngyöspatán” című bejegyzésében.

hirdetés
Uránia Mozi

A volt miniszterelnök, “igazat adva” Lévai Júliának, a Galamus-csoport tagjának, azt írta: “Gyöngyöspatán nem cigánykérdés van, hanem nácikérdés. És egyre inkább így van és így lesz az egész országban is” – fűzte hozzá.

“Önmaguk tiszta magyarságában és mások sármagyarságában elvakultan hívő és hitüknek radikális tettekkel nyomatékot adó náci társaságok, csoportok fenyegetnek bennünket” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: “Gyöngyöspata egyre mélyülő drámája nemzeti tragédiává fog pillanatokon belül válni, ha nagyon gyorsan nem cselekszünk”.

A szocialista politikus szerint dolga van a kormánynak a rendfenntartással, “ha kell a nácizmus szelleme és gyakorlata elleni hatékonyabb fellépést segítő új jogi normák állításával”.

“Dolga van minden demokratának, hogy ne tűrje a náci mocskot, ne tűrje magyar emberek félelembe hajszolását, félelemben tartását”. Ki menjen demonstrálni, ki nyújtson jogi segítséget, ki adjon fedélt a menekültek feje fölé. Más meg segítsen pénzzel. “Én egymillió forintot ajánlok fel a gyöngyöspatai romák segítésére. Evakuálásra, szállításra, átmeneti szállásra” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen, majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre. A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.

A Véderő táborában megjelentek közül nyolc személyt, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást, még 22-én, pénteken őrizetbe vette a rendőrség garázdaság szabálysértés gyanújával. Ugyanakkor az Egri Városi Bíróság húsvéthétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

Kedd este verekedés tört ki a településen. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból. A verekedésben négyen megsérültek, egyikük súlyosan.

A faluba több száz rendőrt vezényeltek, több embert elő is állítottak.