Jobbik: a kormány támadást indított a munkavállalók ellen

A Jobbik szerint miközben a kormány egyfolytában munkahelyteremtésről beszél, addig az új Munka törvénykönyvében éppen arra teremt kereteket, hogy a növekvő munkamennyiséget ne újabb munkaerő alkalmazásával végeztessék el a foglalkoztatók – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Bertha Szilvia.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a tervezett változtatásokkal a kormány arra ösztönzi a cégeket, hogy a növekvő munkamennyiség elvégzésére ne újabb munkaerőt alkalmazzanak, hanem “a meglévőt a végtelenségig dolgoztathassák, majd ha tönkrement, akkor minél kisebb költségekkel, problémamentesebben megszabadulhassanak tőle”.

Mint mondta, a munkavállalók a jelenlegi viszonyok között már a törvényben garantált jogaikkal sem mernek élni, nehogy az utcán találják magukat. Ez már önmagában “lehetőséget ad a kihasználásukra”, de az új Munka törvénykönyvének tervezete “törvényi szinten is lehetővé tenné, hogy az emberek végletekig történő kizsigerelése még csak ne is legyen büntethető” – közölte a jobbikos politikus.

Bertha Szilvia a tervezett intézkedések között a kollektív szerződés hatáskörének szűkítését, a munkahelyi érdekképviseletek és tisztségviselőik jogainak csökkentését, a műszakpótlékok csorbítását és a védettségek csökkentését említette.

hirdetés
Hirdetés