Jobbik: az új házszabály fontos garanciális elemeket szüntet meg

A Jobbik szerint fontos garanciális elemeket szüntet meg az a házszabályt módosító javaslat, amelynek tárgyalását pénteken kezdte meg az Országgyűlés. A kormány minden bizonnyal még az idén rendkívüli jelentőségű törvényt, vagy törvényeket akar megtárgyalni és elfogadtatni már az új parlamenti szabályok szerint – jelentették ki jobbikos képviselők pénteki sajtótájékoztatójukon.

A házszabályról szóló országgyűlési határozat módosításáról szóló javaslat lehetővé tenné, hogy a Ház – ha a kétharmados többség ezt támogatja – kivételes sürgős eljárással akár két ülésnap alatt fogadjon el előterjesztéseket.
Staudt Gábor szerint a javaslat célja, hogy “a fideszes túlhatalmat tovább növelje.”

Gaudi-Nagy Tamás párhuzamot vont a mostani módosítás és az 1904-es Tisza István vezette kormány által akkor beterjesztett és elfogadott házszabály-módosítás között és emlékeztetett rá, hogy az akkori kormány megbukott annak a javaslatnak a hatására.

Arra a kérdésre, hogy szerinte sor kerülhet-e előre hozott választásokra a jelenlegi helyzetben és ha igen akkor szükség lesz-e technikai ellenzéki koalícióra, Gaudi-Nagy Tamás úgy válaszolt: a Jobbik népszerűségi mutatói alapján ilyen koalícióra nem lenne szükség választások esetén, hiszen olyan kicsire csökkent a Jobbik és a Fidesz népszerűsége között a különbség, hogy a bizonytalan szavazók nagy számát tekintve bármi lehetséges lenne.

Gyüre Csaba arról beszélt, hogy szerinte azért kell ilyen gyors ütemben, rohamléptekkel tárgyalni a házszabály-módosítást, mert a kormány minden bizonnyal még az idén rendkívüli jelentőségű törvényt, vagy törvényeket akar megtárgyalni és elfogadtatni már az új parlamenti szabályok szerint.

Hirdetés