Jövő héten újraindulhat a tanítás Devecserben

Várhatóan az őszi szünet után, a jövő hétfőtől újra Devecserben tanulhatnak a helyi felső tagozatos diákok, a Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulóinak létszáma azonban csökkent – mondta az intézmény igazgatója kedden az MTI-nek.

Eszterhainé Fatalin Ilona tájékoztatása szerint eddig negyven gyereket írattak át más iskolába a szülők, de a létszám napról napra változik Hozzátette: várhatóan a diákok fele tanulhat hétfőtől újra a devecseri Várkert utcai iskolaépületben, ők csaknem kétszázan a felső tagozatosok. Az első és a negyedik osztályosok még maradnak Somlószőlősön, ahol a korábban bezárt iskola épületébe jártak a vörösiszap-katasztrófát követően három hétig a diákok.

hirdetés

Eszterhainé Fatalin Ilona hangsúlyozta, a katasztrófavédelem szakembereivel naponta egyeztetnek az oktatás újraindításáról, az elsődleges szempont az, hogy a szülők érezzék, gyermekük biztonságban van. Elmondta azt is, hogy csütörtökre tervezik az iskola Várkert utcai épületének nagytakarítását, amelyhez önkéntesek jelentkezését várják.

Devecserből naponta különbuszokkal szállították a 15 kilométerre lévő, két éve az összevonások miatt bezárt somlószőlősi intézménybe az iskola mintegy négyszáz tanulóját.

Jelenleg a devecseri zeneiskola épületének három tantermében van elszállásolva 22 ember, akik az iszapömlés miatt négy hete kényszerültek elhagyni az otthonukat. A város polgármesterének tájékoztatása szerint a három család a héten egy segélyszervezet felajánlása révén albérletbe költözhet, az ingatlant később végleges lakhatási megoldásként megvásárolják a számukra.

Hirdetés