Kormány előtt a bajba jutott adósok mentőöve

A bajba került lakáshiteleseket megsegítő eszközkezelő társaság több verziójáról is tart az egyeztetés, de végleges előterjesztés még nincs. Egy kiszivárgott tervezet szerint a közüzemi díjhátralékot felhalmozók is számíthatnának a segítségre – olvasható az origo.hu weboldalon.

A kormány a törlesztésképtelen jelzáloghitel-adósok lakásainak megmentésére hivatott állami alappal kezelné a hitelpiacon kialakult helyzetet. A tervezet három lépcsőfokot tartalmaz a bajba jutott adósoknak. Az alap először a hitel visszaállításában próbálna segíteni, könnyítésekről való egyeztetéssel, második lépcsőben állami garanciát kínálna, és ha ez sem segít, akkor vásárolná meg a jelzáloggal terhelt ingatlant, melyet a lakók bérlőként tovább használhatnának.

Maga az eszközkezelő tehát csak a harmadik lépésben vállalná át a hitelt azzal a feltétellel, hogy az ingatlan is állami tulajdonba kerül, igaz, azt visszabérelhetné az adós. A tervek szerint az önkormányzatoknak kellene állami részfinanszírozással kiváltaniuk a hitelt.

Az internetes portál információja szerint a szerdai kormányülés napirendjén már szerepelt a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) koncepciójának kérdése.

A kormányzati kommunikációs államtitkárságon az origo.hu újságírójának érdeklődésére annyit közöltek, hogy a kormány-előterjesztésnek október 15-ig kell elkészülnie.

hirdetés
Hirdetés