MABISZ: alacsony a magyarok öngondoskodása

A magyar polgárok tavaly átlagosan 202 dollárt (mintegy 42 ezer forintot) fizettek ki élet- és nyugdíjbiztosításra, miközben az Európai Unióban ennek átlagosan öt és félszerese, 1.111 dollárt (233 ezer forint) volt az ilyen jellegű átlagos megtakarítás – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az MTI-vel.

hirdetés
Uránia Mozi

Európában – az öregedés miatt – egyre kevesebb aktív dolgozónak kell majd eltartania az egyre növekvő számú idős populációt. Erre egyetlen állam sem képes, még a leggazdagabbak sem, így a jövőben növekvő szerepet kell kapnia az öngondoskodásnak. A helyzetet súlyosbítja, hogy Európában már most is Magyarországon a legrosszabb az aktív dolgozók és az inaktívak aránya.

“Öngondoskodás nélkül a ma aktív generációknak nyugdíjas kori életszínvonaluk drasztikus esésével kell szembenézniük” – idézi a közlemény Molnos Dániel MABISZ főtitkárt.

A friss uniós adatok azt mutatják, hogy a kelet-közép-európai országokban szignifikánsan alacsonyabb a hosszú távú megtakarítási hajlandóság, mint a nyugatiakban. Magyarország még a régióban sem jár az élen: Szlovéniában több mint kétszer akkora összeget, évi 431 dollárt (több mint 90 ezer forintot) költenek életbiztosításokra, és a 241 dolláros (több mint 50 ezer forintos) egy főre jutó szlovák életbiztosítási költés is meghaladja a magyarországi 202 dollárt – áll a közleményben.