Még egy hétig lehet kisebbségi delegáltakat bejelenteni

Az októberi települési kisebbségi választásra jelöltet állító kisebbségi szervezeteknek is már csak egy hetük van arra, hogy tagokat delegáljanak az érintett 1.599 helyi választási bizottságba. A kisebbségi választás mintegy 228 ezer választópolgárt érint: azokat, akik előzetesen nyilvántartásba vetették magukat a kisebbségi jegyzékbe.

A kisebbségi választáson a kisebbségi jelölőszervezetek a jogszabály szerint nem küldhetnek tagot a kifejezetten a kisebbségi választásra alakított szavazatszámláló bizottságokba. Így, mivel nincs delegált tagja a bizottságnak, a települési önkormányzat képviselő-testülete öt tagot, illetve póttagokat választott a szavazatszámláló bizottságba.

hirdetés

A jelöltet állító kisebbségi jelölőszervezetek csak a helyi (vagyis települési) választási bizottságba küldhetnek tagot, a delegáltak bejelentésének határideje szeptember 17., 16 óra.

Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint október 3-án a 13 kisebbség összesen 2.328 kisebbségi önkormányzati választást tarthat 1.599 településen.

A kisebbségi jelölőszervezet által megbízott tag a helyi választási bizottság ülésein a saját kisebbségével kapcsolatos döntések meghozatalában teljes jogú tagként, egyéb kérdéseknél pedig tanácskozási joggal vehet részt. A tanácskozási joggal rendelkező tagot a bizottság határozatképességének megállapításakor nem kell figyelembe venni.

A kisebbségi választásra tehát nem alakul külön kisebbségi választási bizottság, a delegáltak az önkormányzati választásra alakult testületek munkájában vehetnek részt, de csak a saját kisebbségük ügyében van szavazati joguk.

hirdetés

Hirdetés