Megszűnik az ORTT és az NHH

Megszűnik a jelenlegi formájában a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), összevonásukkal létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely autonóm államigazgatási szerv, elnökét a miniszterelnök nevezi ki kilenc évre.

Augusztusban alakul meg az NMHH, de csak ősszel jön létre a médiatanács és a Közszolgálati Közalapítvány, illetve annak kuratóriuma; a közmédiumok új vezetőit, a vezérigazgatókat október elején, közepén nevezhetik ki. Az Országgyűlés csütörtökön fogadta el a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását, amely szerint új struktúrában működnek majd a közmédiumok.

A fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal öt elemes médiacsomagjának részeként parlement elé kerülő javaslat egyszerű többséget igénylő részeit 244 igen és 72 nem szavazat mellett fogadták el.

A törvény szerint – amely kihirdetése napján lép hatályba – a hatóság a frekvenciagazdálkodásban és a hírközlésben részt vesz a kormány politikájának végrehajtásában, önálló hatáskörrel rendelkező szervei az elnök, a médiatanács, illetve a hivatal.

A törvényből következő menetrendről Rogán Antal, a törvényjavaslat egyik fideszes előterjesztője az MTI-nek csütörtökön azt mondta: első lépésként augusztusban létrejön az NMHH, jelenlegi formájában megszűnik a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) is, de az új testületek még nem tudnak felállni, ahhoz két, már előterjesztett, de az őszi parlamenti ülésszakra halasztott határozati javaslatot kell elfogadni.

Az egyik megszünteti a közszolgálati médiumok közalapítványait, és helyettük létrehozza a Közszolgálati Közalapítványt. Az átalakítást a Közszolgálati Közalapítvány e határozat alapján felálló kuratóriuma kezdeményezi a cégbíróságnál a megalakulását követő egy héten belül. A másik határozati javaslat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szól.

Hirdetés