Munkácsy: még nem tudják elszállítani a felborult darut

A tűzoltóság egyelőre nem tudja elszállítani a budai Várban szerdán felborult darut; a baleset okainak vizsgálata akár egy hónapot is igénybe vehet – közölte Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Molnár Péter elmondta: a daru még mindig az oldalára dőlve fekszik a budai Várban. Egyelőre nem tudni, hogy mikor tudják elszállítani a szakszervizbe a szerkezetet, mivel a talpra állításához egy 200 tonna teherbírású darura van szükség. Több ilyen gép van ugyan az országban, de egyelőre nem tudni, hogy melyik és milyen útvonalon közelítheti meg a baleset helyszínét.

Még az útvonalengedélyre várnak, de az is kétséges, hogy a mentesítő daru “meg tud-e települni” a várban – tette hozzá a szóvivő.

Személygépkocsira dőlt szerdán a tűzoltóság egyik daruja a budai Várban; a szerkezet korábban Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiáját emelte be a Magyar Nemzeti Galéria első emeleti kiállítóterébe.

A balesetben nem történt személyi sérülés, és a műkincsben sem esett kár, mivel azt a galériában már kivették a – később a daruval együtt lezuhanó – hatalmas faládából. A felborult tűzoltósági jármű ugyanakkor totálkárossá tette a maga alá temetett gépjárművet, és a tér díszburkolatában, valamint egy kandeláberben is kárt okozott.

hirdetés

Hirdetés