Olajkatasztrófa: a BP újabb olajgyűjtő rendszert helyezett üzembe

Újabb szivattyúrendszert helyezett üzembe a BP olajvállalat a Mexikói-öböl mélyéről feltörő kőolaj összegyűjtése érdekében szerdán – közölte maga a társaság. A június harmadikán üzembe helyezett első rendszer eddig összesen 160 400 hordónyi kőolajat hozott a felszínre a széttört olajkút fölé telepített “sapkából”.

Az első rendszer naponta legfeljebb 18 ezer hordónyi kőolaj kiszivattyúzására volt képes. A második szivattyúrendszer beállításával napi 28 ezer hordóra akarják növelni a felszínre hozott olaj mennyiségét.

A BP szerdán a Mexikói-öböl fenekéről kiömlő olaj és gáz elégetését is megkezdte, fél nap alatt 1250 hordónyi olajat égetett el.

A felszínre hozott olajat és gázt úszó tartályokba irányítják. Amint az anyag odaérkezik, sűrített levegővel keverik össze, és meggyújtják. Ilyen égető berendezést most először helyeztek üzembe a katasztrófa helyszínén. A cég azt reméli, hogy ezzel a módszerrel háromszorosára növeli a tengert nem szennyező olaj mennyiségét. A szakértők szerint napi 210-420 ezer gallon (nagyjából 0,8-1,6 millió liter) olajat tudnak elégetni vele, ha majd teljes kapacitással működik.

A BP azt tervezi, hogy június végére a különféle katasztrófaelhárító módszerek kombinációjával napi 2,2 millió gallonra (8,3 millió liter) növeli a begyűjtött vagy megsemmisített olaj mennyiségét, ami a kiömlő anyag közel 90 százaléka.

Hirdetés