Orbán: elvégezzük azt a munkát, amit ránk bíztak

Elvégezzük azt a munkát, amit a “kétharmados forradalommal” a kormányra testáltak a választópolgárok – mondta Orbán Viktor hétfőn napirend előtt a parlamentben.

hirdetés
Uránia Mozi

A kormányfő – felsorolva az utolsó parlamenti ülésnaptól számított 53 nap alatt történt legfontosabb intézkedéseket – kitért arra, hogy augusztus elsejétől működni kezdett a Széchenyi forgóeszköz-hitel program, augusztus 12-től patikaalapítási stop lépett életbe, augusztus 16-án megszűnt a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra, és augusztus 20-án lépett életbe a kettős állampolgárságról szóló törvény.

Mint mondta, szeptember elsejétől életbe lépett a termőföld védelmét célzó törvény és a kétmillió forintos havi bérplafon a költségvetési szférában. Közölte: szeptember 30-ig a bankadó első felét be kell fizetniük az érintetteknek.

Orbán Viktor szerint a jelenlegi Országgyűlés elmondhatja magáról, ez a cselekvés parlamentje, az elmúlt húsz év legdolgosabb és legelszántabb Országgyűlése. A miniszterelnök azt mondta: a kormány nyári munkájának velejét az adta, hogy a rengeteg elfogadott törvényt – szám szerint ötvenötöt – útjára segítse, végrehajtsa.

Nem csak a meghozott törvények száma, de azok súlya, jelentősége is fontos; ez az igazi siker: “nemcsak sok változást vittünk véghez, hanem olyan változásokat is”, amely másoknak hosszú éveken keresztül nem sikerült – hangsúlyozta. Mint fogalmazott, “évtizedes tabukat döntöttünk le, és ezzel megkezdtük Magyarország talpraállítását”.

Orbán szerint Magyarország visszaszerezte a reményt, “de még nagyon messze vagyunk attól, ahova szeretnénk eljutni; most jön a java”. A kormányfő azt mondta: “az elmúlt 53 napban, mióta nem láttuk egymást, Magyarország nagyot lépett előre”. “Sikeresen leraktuk az alapokat, ezzel Magyarország visszaszerezte a reményt, de még nagyon messze vagyunk attól, ahova szeretnénk eljutni. Most jön a java, most jön az igazán nagy vállalkozás. Az új alapokra támaszkodva fel kell emelnünk, és talpra kell állítanunk Magyarországot.”

A szociális rendszerrel kapcsolatban Orbán közölte, kilakoltatás nem lesz Magyarországon a moratórium lejárta után sem, a háztartások rezsiköltségét pedig kordában fogják tartani. Szólt arról is, fontos a nemzetközi piacok mozgásához történő alkalmazkodás, de az elmúlt száz napban szerinte bebizonyították, ez nem lehet elsődleges megoldás, és végképp nem lehet cél.

A miniszterelnök kijelentette: az idén 3,8 százalékkal “nyújtózkodhatunk” tovább, mint a takarónk ér. A kormányfő jövőre sem “javasolt” 3 százalékosnál nagyobb nyújtózkodást. Orbán Viktor szerint erős magyar gazdaságot kell építeni, szakítani kell a húzd meg, ereszd meg politikájával, de mindezt úgy kell tenni, hogy látni lehet, a globális gazdaság 2012-ig minden bizonnyal “veszélyzónában” marad.

Úgy vélekedett, hogy “az emberi fajra jellemző bizakodáson és derűlátáson túl semmi ésszerű okunk” nincs azt hinni, hogy a világgazdaság kilábalt a válságból. Ellenkezőleg – fűzte hozzá -, akkor járunk el a józan ész szabályainak megfelelően, ha a visszaesés, újabb visszaesések lehetőségét sem zárjuk ki. Ennek tudatában kell a nemzeti valuták, köztük a forint árfolyam-ingadozására is számítani – szögezte le.

Köszönetet mondott az embereknek a józanságukért, hiszen évek óta küszködnek nyomasztó gondokkal, “ők itták és ők isszák a levét az elmúlt évek sikertelen kormányzásának”, szerinte mégis van bennük elegendő türelem és támogatás, nem gondolják, egy csapásra minden jóra fordulhat. Kifejtette, ma se csodavárást, se illúziókergetést, se délibábos álmodozást nem tapasztal, hanem józan derűlátást, mértéktartó reménykedést, reális, életszerű elvárásokat lát.