Politológusok: kialakult a pártok közötti erősorrend

Az önkormányzati választásokon egyértelműen kialakult az erősorrend a parlamenti pártok között, a voksolás győztesének számító kormánypártok mögött a szocialisták tekinthetik magukat a legnagyobb ellenzéki pártnak, őket a Jobbik, majd a szinte csak a fővárosban jelen lévő LMP követ az MTI által megkérdezett politológusok szerint.

Az MTI által megkérdezett elemzők egyetértettek abban, hogy az LMP szervezeti gyengesége már a jelöltállításnál is egyértelművé vált, és a párt vasárnap Budapesten is a várakozások alatt teljesített azzal, hogy ugyanannyi képviselőt delegálhatnak a Fővárosi Közgyűlésbe, mint a Jobbik.

Krekó Péter, a Political Capital elemzője szerint a Fidesz tekinthető az önkormányzati választások győztesének, hiszen a kormánypárt amellett, hogy “meghódította” a rendszerváltás óta ellenzéki kézben lévő fővárost, több tradicionálisan baloldali város – így Nyíregyháza és Miskolc – polgármesteri címét is megszerezte.

Kiemelte: a Fidesz a jövőben minden döntésénél hivatkozhat arra, hogy a választók az önkormányzati választásokon egyértelműen elfogadták eddigi programját.

A kormány emellett a következő időszakban újragondolhatja az önkormányzatok feladatait, így szóba kerülhet például egyes kórházak, oktatási feladatok állami kézbe vétele, amivel némileg csökkenhet az önkormányzatok feladatköre és politikai jelentősége – fűzte hozzá.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője azt is hangsúlyozta, hogy a Fidesz győzelme egyben hatalmas felelősséget is jelent, mivel az áprilisban és most vasárnap elért rendkívül széles körű felhatalmazás a kormánypárttal szembeni elvárásokat is nagyban megnövelte.

A Fidesz számára – a szavazói, illetve politikusi tábor egyben tartása mellett – kihívást jelent majd például az egészségügy, a gazdaság és az oktatás területén várt változtatások végrehajtása – jegyezte meg. Szerinte az LMP-nek a következő éveket egy országos szervezeti hálózat kiépítésével, vagyis a vidéki jelenlét megteremtésével kell töltenie ahhoz, hogy tartani tudja a lépést az MSZP-vel és a Jobbikkal.

Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője a “főváros színváltoztatását” nevezte a legjelentősebbnek, hiszen amellett, hogy Budapestnek “60 év után először lett jobboldali főpolgármestere”, eddig példátlan módon egy pártpolitikailag egységes többség alakulhat a Fővárosi Közgyűlésben.

Ugyanakkor úgy látja, hogy az MSZP-nek nem sikerült mozgósítania “apátiába süllyedt választóit” az országos “narancsuralom” rémével, ráadásul szerinte az sem jelenthet vigaszt a szocialistáknak, hogy bizonyos mértékben javítottak tavaszi eredményeiken. Az elemző szerinte az MSZP két legmeglepőbb arányú sikere inkább szól a személyeknek, mint a pártnak.

A Progresszív Intézet munkatársa szintén úgy gondolja, hogy a Jobbik szereplése a párt eddigi dinamikájának megtörését jelezheti, még akkor is, ha 2006-hoz képest jelentős mértékben növelték jelenlétüket a helyi képviselő-testületekben.

hirdetés

Hirdetés