Sürgetik a tanulóvezetőket

Augusztus 15-én a jogosítványszerzés több feltétele is megváltozott: többé például nem elég harminc órát levezetni. Az egyik pécsi autósiskola vezetője szerint a legtöbb módosítás nem hoz igazi változást. Annak viszont örül, hogy a tanulóknak rövidebb idő alatt kell megszerezni a jogosítványt. 

Augusztus 15-én egy rendeletváltozás miatt megváltoznak a jogosítványszerzés feltételei: a vizsga feltételeként az előírt óraszámok mellett már kötelező menettávolságot is teljesíteni kell; a képzésre történő beiratkozáshoz pedig már nem kell orvosi alkalmassági és alapfokú iskolai végzettség igazolása sem. Több módosítás érinti a motorosokat is, az egyik pécsi oktató szerint azonban jóval lényegesebb, hogy végre megsürgetik a tanulóvezetőket. A cél az, hogy gyakorlottabb vezetők kerüljenek ki a forgalomba.

A motorosokat érintő változás, hogy ha valaki az előzőleg megszerzett motoros kategóriájától számított két éven belül jelentkezik az újabb motoros kategóriás vizsgára, akkor mentesül az elméleti vizsga alól. Kivéve azt az esetet, ha az előző kategória esetében már mentességet kapott. Nekik három kötelező elméleti óra mellett egy rövidített tanfolyamot kell elvégezniük megszerzett tapasztalatuk elismeréseként.

Az autósok azonban csak akkor tehetnének gyakorlati vizsgát, ha az eddigi 30 óra kötelező vezetés mellett igazoltan teljesítenek 580 kilométert is. Simon István, a pécsi Mazsola Autósiskola vezetője szerint azonban ez nem hoz igazi újítást az eddigi rutinban:

Nem lehet sokáig halogatni a vizsgázást

 

-A közlekedési hatóságok mindössze jobban szeretnék ellenőrizni, hogy a tanulók eleget vezetnek. Ezentúl ugyanis már egy személyi kartonba kell mindig feljegyezni, hogy melyik vezető mekkora távot tett meg. Ez az 580 kilométer azonban könnyedén teljesíthető. Nálunk például átlagban 21 kilométert vezetnek a tanulók egy óra alatt – mondta el lapunknak Simon Istvántól.

A beiratkozáshoz viszont augusztus 15-től nem szükséges orvosi alkalmasságival és alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ezek a papírok nem szükségesek a jogosítvány megszerzéséhez. A változtatás csak adminisztratív jellegű, mivel a vizsgához ezek az igazolások ugyanúgy szükségesek.

A pécsi autósiskola vezetője szerint azonban született egy örömteli változást hozó újítás is:

-Eddig a KRESZ vizsgán megbukottaknak nem kellett sietniük, augusztus 15-től azonban már csak 1 évük van arra, hogy sikeres vizsgát tegyenek. Ha ez nem sikerül, akkor kezdhetik elölről a tanfolyamot. De az sem dőlhet hátra, aki megfelelt az elméleti számonkérésen. Attól a naptól számítva ugyanis 2 éven belül vezetői vizsgát kell tenni – tudtuk meg Simon Istvántól, aki hozzátette: sok olyan tanuló fordul meg iskolájukban, aki már 4-5 éve húzza-halasztja a jogosítvány megszerzését.

Hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Így majd még több csökkentlátó vezet,büntetlenül /eddig sem vizsgálták a balesetek során,hogy kellett volna-e szemüveget viselnie a balesetet okozónak,sajnos/.Nem “csak” a követési távolság stb. okoz balesetet.És többnyire a vétlen autóvezető sérül,vagy hal meg!

  2. Egyetértek ezekkel a változtatásokkal. Ne legyen sok idióta az utakon apu kocsijával.

  3. Magyarorszagon mindent megprobalnak hogy penzt huzzanak ki az emberekbol. igy van ez a jogsival is. Agyon bonyolitjak a dolgokat! Amerikaban a “class A cdl” jogsival (ami a hivatasos jogsi kamionra) $42-ba kerul 4 evre. A vizsga dij $125.
    Evvel a jogsival kezdokent $50000 lehet keresni egy evben…Van mit tanulnunk a nyugattol!

  4. Amerikában a könyvek ingyenesek,vizsgadíj kb.ötezer forint,és a magyar b,c,e-,nek megfelelő!

Comments are closed.