Távozó vezér – a BP cáfol

A BP olajvállalat cáfolta hétfőn azt a hírt, hogy távozik a cég vezérigazgatója. A Mexikói-öbölben okozott károk helyreállításának költsége 2,65 milliárd dollárra emelkedett. Napközben Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes azt mondta a RIA Novosti orosz hírügynökség jelentése szerint, hogy távozik posztjáról Tony Hayward, a BP vezérigazgatója.

hirdetés
Uránia Mozi

Szecsin erről azelőtt nyilatkozott, hogy Moszkvában fogadta a BP vezetőjét. Röviddel később a BP szóvivője, Sheila Williams Londonban bejelentette, hogy Tony Hayward továbbra is a cég vezérigazgatója. A BP amerikai szóvivője szerint pedig tévedtek az oroszok.

Elemzők szerint ésszerűtlen lenne, ha a BP vezérigazgatója a mostani helyzetben távozna. Az már inkább elképzelhető, hogy miután a Mexikói-öbölben szivárgó olajkutat elzárták és rendeződnek a kárkifizetések, új vezérigazgatót neveznek majd ki a BP élére.

A kárhelyreállítás költsége hétfőig 2,65 milliárd dollárra nőtt a pénteki 2,35 milliárd dollárról.

A BP árfolyama 6 százalékkal esett, és 14 éves mélypontra került pénteken a New York-i értéktőzsdén. A BP piaci tőkeértéke több mint 100 milliárd dollárral csökkent az április 20-ikai katasztrófa óta.