Trópusi viharok, 30 perc alatt 3 ezer villámcsapás

Az egyenlítői területekre jellemző hevességű viharok sora csapott le a hét végén Berlinre, a német fővárosban vasárnap hajnalban fél óra alatt háromezerszer villámlott.

hirdetés

Meteorológusok szerint a szombat éjjeli viharok során 1200-szor villámlott, vasárnap éjjel pedig nyolcezerszer. A legintenzívebb időszak vasárnap hajnalban 2:30 és 3 óra között volt, akkor összesen háromezer villámot regisztráltak. Ezek közül minden második a felhők és a földfelszín között alakult ki, vagyis a német fővárost másodpercenként érte villámcsapás.

A tűzoltók az utóbbi tíz év legnehezebb hétvégéjén vannak túl, csak vasárnapra virradó éjjel 262 alkalommal riasztották őket. A rendkívüli helyzet miatt a szolgálaton kívüli és a szabadságon lévő tűzoltókat is berendelték.

A rekordszámú villámcsapás mellett a csapadékmennyiség is rendkívüli volt, helyenként egy óra alatt négyzetméterenként 23 liter eső hullott. Komolyabb személyi sérülés nem történt, pedig több mint 100 fát gyökerestül kicsavart a vihar. Egy 30 méteres fa egy közlekedő autóra dőlt, a sofőr enyhén megsérült.

A német főváros területén keletkezett károk több millió eurót tesznek ki, összesítésük hétfő délelőtt is tartott. A viharok a közlekedésirányító központ berendezéseit is megrongálták, aminek következtében több száz közlekedési lámpa egészen vasárnap estig nem működött.

Berlinben “tipikus trópusi nyári idő” alakult ki, de a fülledt, párás meleg és a viharok nem az éghajlatváltozás következményei – mondta Dominik Jung meteorológus a Berliner Zeitungnak. Hozzátette: a zivatarok, viharok gyakorisága nem nőtt az utóbbi 20 évben, hevességük azonban fokozódott, ami valóban összefüggésben lehet a globális felmelegedéssel.

hirdetés

Hirdetés