Újabb átfogó zajvédelmi program Ferihegyen

Újabb átfogó zajvédelmi programot hirdet 2010-re a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport, amelyben elemzik a repülési eljárásokat és a zavaró hatásokat, erősítik a szabályszerű működést és tovább fejlesztik a lakossági tájékoztatást – közölte a Budapest Airport Zrt. (BA).

Illusztráció: Müller Andrea

A tervezett intézkedések célja az, hogy a repüléssel kapcsolatos zavaró hatások tovább mérséklődjenek. Tavaly mintegy tíz százalékkal csökkent a repülőgépmozgások száma a repülőtér közvetlen környezetében, miután a légitársaságok lényegesen jobb helykihasználással üzemeltetik a járataikat és ez is mérsékeli a zajterhelést.

A közlemény megjegyzi: a korábbi program tapasztalatai azt mutatják, hogy a Budapest Airport és a HungaroControl erőfeszítései számos érintett lakóközösség életminőségét javították a zaj szempontjából.

A zajvédelmi program kidolgozásával párhuzamosan folytatódik a Budapest Airport önkéntes zajszigetelési programja. Több száz üllői és XVIII. kerületi lakóház után az idén a repülőtérrel szintén szomszédos Vecsés legjobban érintett ingatlanjai kaphatnak passzív akusztikai védelmet.