Válságtanácskozás összehívását sürgeti a Jobbik

A Jobbik az államadósság alakulása miatt felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul hívja össze válságtanácskozásra a parlamenti pártok frakcióvezetőit és szakértőit.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a Magyar Nemzeti Bank friss jelentéséből kiderült, hogy a GDP-arányos magyar államadósság 82,6 százalékos szintre kúszott fel, ezzel 16 éves rekord dőlt meg. “A Fidesz-kormánynak úgy sikerült elérnie ezt a nyilvánvaló kudarcot, hogy idén részben adósságcsökkentésre fordította, részben pedig felélte 12 év magán-nyugdíjpénztári megtakarításainak, egyben közel 3 millió ember nyugdíjalapjának jelentős részét” – tette hozzá.

Megjegyezte, “sajnos nem lehetünk bizakodóak akkor sem, ha a magyar állampapírpiacra tekintünk”, a 10 éves államkötvények hozama meghaladta a 10 százalékot. Szerinte ezt a kiugróan magas hozamszintet az “elhibázott, kudarcot kudarcra halmozó gazdaságpolitika miatt egy lassan visszaesésbe süllyedő magyar gazdaságnak kellene a következő években kitermelnie”. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul hívja össze válságtanácskozásra a parlamenti pártok frakcióvezetőit és szakértőit – áll a közleményben.

“Várhatóan sem a hazánk további eladósodásához és gyarmati függéséhez vezető új IMF-hitel, sem pedig a jegybanki devizatartalék kormány általi felélése nem fogja megoldani Magyarország költségvetési problémáit”, ezért nem lesz más megoldás, mint “a magyar gazdaságot megnyomorító államadósság” átütemezése – írta a politikus. Hozzátette: ha a Fidesz ezt az utat folytatja, akkor “az egyre súlyosabb következményekkel járó megszorítások a magyar emberek millióinak tömeges elszegényedését és a magyar gazdasági potenciál teljes leépülését fogja eredményezni”.

Hirdetés