Visszaléphet a kormány a “lex Járaitól”

Visszaléphet a kormány a “lex Járai” néven ismertté vált javaslattól: zárószavazás előtti módosító indítvánnyal kivehetik a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomagból azt a passzust, amely alapján a három éven belül alakult biztosítóknak nem kellene a banki különadót megfizetniük – tudta meg az MTI.

A Fidesz és a kormány az erről szóló híreket nem erősítette meg, de nem is cáfolta.A Napi Gazdaság szerdai számában ugyancsak arról számolt be, hogy információi szerint a Fidesz a végszavazás előtt kiveszi a bankadóból a lex Járai néven emlegetett rendelkezést.

hirdetés

A lap szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál az elmúlt napokban igyekeztek a “lex Járainak” olyan olvasatot találni, amelynek révén egy brüsszeli vizsgálat esetén védhető lenne, ám erre szakértők szerint kevés esély van.

A gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomagon belül a bankadóról szóló passzusokhoz nyújtotta be a számvevőszéki és költségvetési bizottság azt az indítványt – amelyet korábban részben már a fideszes Rogán Antal is javasolt -, amely szerint nem kellene a három éven belül alakult (“tevékenységi engedélyét első alkalommal 2007. június 1-jét követően megszerző”) biztosítóknak a különadót megfizetniük.

Az MTI úgy tudja, nagy vita volt a kormányoldalon arról, hogy megfelel-e az európai uniós előírásoknak a “lex Járai”. A parlament által már elfogadott bizottsági módosító indítvány alapján a bankadót a biztosítók közül hatnak nem kellene megfizetnie, köztük a Járai Zsigmond volt jegybankelnök nevével fémjelzett CIG Közép-európai Biztosító Zrt.-nek sem. E biztosítókon kívül a módosítás másokat is kivett a bankadó hatálya alól, köztük például a takarékszövetkezeteket.

hirdetés

Hirdetés