Webről ajándék? Így!

Egyre többen szerzik be a karácsonyi ajándékokat különböző webáruházakból. Ám sokuk nincs tisztában azzal, milyen szabályok vonatkoznak az ilyen vásárlásra, és vannak, akik ezt ki is használják. A fogyasztóvédelem is figyelmeztet. Azt mondják, főleg most, az ünnepek előtt nem árt az óvatosság.

A ruháktól a bútoron át az elektronikai eszközökig – gyakorlatilag bármit be lehet szerezni webáruházakból. Ugyanakkor, ha a termék hibás, sőt, ha egyszerűen csak kiderül, nincs szükség rá, az átvételtől számított nyolc napon belül visszaküldhető.

– Ilyen esetben visszajár a termék vételára, és hogyha volt kiszállítási költség, akkor a visszavételkor azt is meg kell fizetnie a kereskedőnek – mondja Góra Zoltánné, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője.

Az áru visszajuttatását a webáruházig azonban a vásárlónak kell megoldania. Így azt mondják, érdemesebb magyar központú webshoptól rendelni, hogy aztán a hibás holmit ne kelljen a kontinens egy távol eső országába, bonyolult módon elküldeni.

Olcsó húsnak…

A megbízható internetes áruház többek között onnan ismerszik meg, hogy lekövethető a cég központja. Minden esetben érdemes megkeresni a pontos címüket és telefonszámukat is.

– Előfordult már olyan is, hogy a babaruhára és kocsira már elutalták a magyar vásárlók a pénzt egy ázsiai cég számlájára, de az áru sosem érkezett meg – meséli Góra Zoltánné, aki tucatnyi ilyen panasszal találkozott már.

Amennyiben kínaiul vagy a vásárló számára érthetetlen nyelven van az internetes oldal, nem árt az óvatosság! Magyarországról az elérhető webáruházak jelentős része, nagyjából 5-600 oldal, trükközik.

 

Hirdetés