20 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletÜnnepi közgyűlés: Vári Éva lett Pécs új díszpolgára

Ünnepi közgyűlés: Vári Éva lett Pécs új díszpolgára

Pécs Város Napja alkalmából ma ünnepi közgyűlést tartott Pécs város önkormányzata. A rendezvényt a járványhelyzetre való tekintettel szűk körben tartották meg a Zsolnay-negyed E78-as termében.

Szeptember 1-jén, a pécsi egyetem alapításának napján ünnepeljük minden évben Pécs Város Napját. Idén a Zsolnay-negyedben tartották meg az ünnepi közgyűlést, minden évben itt adják át a pécsi önkormányzat díjait, kitüntetéseit és a díszpolgári címet.

Péterffy Attila polgármester ünnepi köszöntőjében visszatekintett a 2019-es őszi önkormányzati választások óta eltelt szűk egy évre. Mint mondta, már a választások másnapján óriási lelkesedéssel láttak neki annak, hogy valóra váltsák azokat a vállalásokat, amelyeket a kampány idején megfogalmaztak.

Új pályára kívántuk állítani a pécsi gazdaság fejlesztését, teljesen új mederbe terelni az önkormányzat lakásgazdálkodását, újragondolni a város és az egyetem, az önkormányzat és a pécsi cégek viszonyát” – fogalmazott.

A koronavírus és a járványhelyzet okozta korlátozások azonban gyökeresen új helyzetet teremtettek.

Egyik napról a másikra nem az lett a fő cél, hogy igazságosabb lakásrendeletet alkossunk, hanem hogy idős szeretteinket biztonságban tudjuk, ellássuk őket étellel, gyógyszerrel. Nem az volt a törekvés, hogy épüljenek, szépüljenek a közterek, hanem hogy miként fertőtlenítsük őket, hogyan tegyük őket minél biztonságosabbá. Nem új befektetőkkel ültünk le tárgyalni, hanem a világon végigsöprő gazdasági recesszió közepette azon dolgoztunk, hogy megmentsük a folyamatban lévő fejlesztéseket” – vette sorra az év első felének nehézségeit Péterffy Attila.

Ugyanakkor – tette hozzá – a járvány sok pozitívumot is hozott, „kiderült, hogy milyen erőtartalékok vannak a pécsiekben, akár a polgárokról, akár az önkormányzati intézményekről van szó”.

Kiemelte, a háttérben nagyon komoly munka folyt, a védekezés megszervezésén és a karanténnal kapcsolatos többi teendőn túl is. 

„Ki kellett találnunk, hogy miként segítünk a pécsi gazdaságnak talpra állni, hogyan tudunk a pécsi vállalkozások, családok hóna alá nyúlni. Amikor az élet újra elkezdett kinyílni, újabb, de már jóval kellemesebb feladatok vártak ránk” – idézte fel a korlátozások megszűnését követő helyzetet a városvezető.

A Pécs Nyitva kampányt méltatva Péterffy Attila azt mondta: „beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és olyan kreatív ötleteket hozott, olyan hagyományokat teremtett, amelyekből hosszútávon tudunk építkezni”.

Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy az önkormányzat vezetése közben zárt ajtók mögött küzdött a kulturális intézményeink önállóságáért, harcolt és harcol ezek kormányzati, állami támogatásáért.

„Továbbra is keményen dolgozunk és küzdünk azért, hogy Pécs valódi kulturális decentrummá váljon” – jelentette ki.

Beszélt arról, hogy a város kiváló partnerre talált az egyetemben a fejlesztéseket illetően, és megemlítette az új vásárcsarnok építésének veszélybe került projektjét, ami egy önkormányzati forrásátcsoportosítás következtében valósulhat meg.

Mint mondta, szeretnék fellendíteni a városi sportéletet, a másodosztályba feljutott PMFC-vel kapcsolatban például elárulta: lehetséges szponzorokkal tárgyalnak és azon dolgoznak, hogy a pécsi futball ismét felívelő pályára álljon.

Köszöntője végén a polgármester kiemelte, legfontosabb törekvései egyike, hogy Pécs egy politikán felül álló közösséggé váljon. 

Pécs ma Magyarország térképén egy nagyon jól látható, markáns pont, ha a demokratikus eszmék és az önkormányzatiság melletti kiállásról van szó” – mondta Péterffy Attila.

A kulturális műsorokkal tarkított ünnepi közgyűlésen átadták az önkormányzat díjait.

A Pécs Város Díszpolgára címet a közgyűlés idén Vári Éva színművésznek adományozta.

Vári Éva

Pro Civitate Díjat kapott Körtvélyesi László fotóművész, prof. dr. Kiss László alkotmányjogász, és Michelisz Norbert autóversenyző.

Pro Communitate Díjat kapott megosztva dr. Jakab Ferenc és dr. Kemenesi Gábor pécsi virológusok, ugyanebben a díjban részesült a Nevelők Háza Egyesület, és Meliorisz Béla költő-tanár.

Városháza Emlékérem kitüntetésben részesült Balázs József, Varga Mónika, és dr. Illés Judit.

Márk Tamás-díjban részesült Gyöngyösi Mária kiemelkedő művészeti aktivitásáért és közösségi szerepvállalásáért.

Rajczi Péter-díjat kapott Csovcsics Erika pedagógus.

Abay Nemes Oszkár-díjban részesült Danyi Gábor kézilabdaedző.

Péterffy Attila az ünnepség végén, zárszavában a díjazottakhoz szólva megköszönte munkájukat „amit a pécsi közösség érdekében végeztek évekig, évtizedekig, vagy akár egy életen át. Bízom benne, hogy az oklevél és a jelképes ajándék mindig arra fogja emlékeztetni önöket, hogy Pécs büszke önökre és hálás munkájukért”. 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő