13 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapKorzóGasztróVadhúsokkal ismerkedhettek szerdán a pécsi kisdiákok

Vadhúsokkal ismerkedhettek szerdán a pécsi kisdiákok

Vaddisznós hamburgert, tépett szarvashúsos szendvicset, és vaddisznócombot is kóstolhattak szerdán az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ pécsi általános iskolásai. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara vadhús-népszerűsítő eseményén Őri László, Pécs alpolgármestere is köszöntötte a diákokat.

Két ötödikes és két nyolcadikos osztály több mint félszáz tanulóját vezette be szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatósága és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezete a vadhúsok izgalmas világába. A rendhagyó ebéden az általános iskolások kóstolhattak vaddisznócombot vadasmártással és kalácsfelfújttal a villányi Bock Hotel Ermitage és Óbor Étterem jóvoltából, „pulled pork” szendvicset a Kiskastély Vendéglőtől, és vaddisznóhús-pogácsával készült hamburgert is a Piros Talicska Csárda csapatától.

– Az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy bekerüljenek a helyi és környékbeli termelők portékái a pécsi közétkeztetésbe. Első körben az idénygyümölcsök és -zöldségek kapnak szerepet, de törekszünk arra, hogy a vadhúsok is megjelenjenek a pécsi diákok asztalán. Ezzel nem csak a Baranyában élő termelőket és gazdákat segítjük, de a gyerekeket is megismertetjük a helyben termelt jó minőségű élelmiszerekkel – mondta el Őri László szerdán, majd hozzátette, fontos az is, hogy a gyerekek megismerkedjenek olyan ízekkel is, melyek az otthoni konyhaasztalra viszonylag ritkán kerülnek, mint például a vadhúsok.

Az alpolgármester kiemelte, hogy azokat az ízeket tudjuk szeretni, melyeket ismerünk is. Mint mondta, a szerdai program célja, hogy az általános iskolás korosztály megismerkedjen a vaddisznó- és a szarvashús ízvilágával.

– Két roppant fontos társadalmi érdek találkozik a szerdai vadhús-népszerűsítő program keretében. Az egyik, hogy a pécsi gyermekek egészségesen étkezzenek, a másik, hogy támogassuk a baranyai termelőket. Fontos, hogy a diákok asztalára olyan ételek kerüljenek a közétkeztetésben, melyek javarészt helyben megtermelt, jó minőségű gyümölcsök, zöldségek és húsok, de az is fontos, hogy a helyi termelőket, és a helyi gazdaságot is támogassuk – hangsúlyozta Őri László.

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei elnöke elmondta az eseményen, hogy egyelőre a Baranyában lőtt vadak nagy többsége sajnos elhagyja a megyét. Mint mondta, ma már könnyen hozzájuthatunk Pécsen a minőségi vadhúshoz, és remélhetőleg a szerdai esemény hatékonyan népszerűsíti a gyermekeknél és családjaiknál a különleges termékeket.

– Megyénkben háromezer vadász dolgozik, akik most mind azon izgulnak, hogy ízlik-e majd a gyerekeknek a vadhúsos ebéd – mondta el Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetének elnöke, majd hozzátette, azért is érdemes volna megismerni a baranyai vadászok munkáját, mert a vadászat az egyik legrégebbi alapkultúránk: gyökerei egészen addig visszanyúlnak, amikor az ember fegyvert fogott, és elment vadászni.

Őri László zárásként kifejtette: példaértékű összefogás övezi ezt az akciót. Ilyen típusú program – mint mondta –, ahol mesterszakácsok, séfek készítenek egészséges, minőségi ételeket a gyerekeknek, az elmúlt évtizedekben nem volt Pécs életében.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő