Történelmet írtak a hazai németek, hiszen a magyarországi nemzetiségeknek még soha nem volt csak általuk megválasztott képviselőjük az Országgyűlésben.  25.660 vokssal most sikerült nekik. Lássuk, mit jelent ez a pécsi nemzetiségekre vonatkozóan. 

Ritter Imre frissen megválasztott magyarországi nemzetiségi képviselő a német oktatási-nevelési intézményhálózat és -rendszer bővítésére, minőségi javítására koncentrálna, de nem csak a német nemzetiséget képviselné, és alapvető feltételnek tartja, hogy a nemzetiségek ügyeiben lehetőleg nemzeti konszenzus legyen.

Nagy volt az öröm a fővárosi Magyarországi Németek Házában, ahol hagyományos zene-, és énekkísérettel várták az eredményt.

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke szerint a legfontosabb, hogy képviselőként a Parlamentben Ritter Imre több témában is megszólalhat. A másik, hogy nem csak szavazati joga lesz így, hanem kezdeményezhet is, akár jogszabályokkal kapcsolatban.

Heinek hozzátette: biztosan felmerülnek még más témák is, és nem csak az a dolguk, hogy a nemzetiségi kérdésekben megnyilvánuljanak, hanem nekik maguknak kell meghatározniuk, mit tekintünk nemzetiségi kérdésnek.

A magyarországi nemzetiségek a négy évvel ezelőtti nagy eredményt is tovább fokozták a németek győzelmével.

Az Országos Horvát Önkormányzat elnöke, a pécsi Gugán János nagyon örül annak, hogy bejutott, és hogy teljes jogú mandátuma van Ritter Imrének, hiszen ez minden nemzetiség számára nagy lehetőség. Mint mondta, a horvát és a német önkormányzat között mindig is jó viszony volt, reméli, ez továbbra is így lesz. Számít Ritter Imre a segítségére az olyan ügyekben, amikkel kapcsolatban a horvát szószóló nem tud sikert elérni.

Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: 1 fő

A magyarországi németek négy elemet emeltek ki a programjukban

1. Az egyesületek munkájának könnyebbé tétele, a pályázati lehetőségek egyszerűsítése.
2. A helyi nemzetiségi önkormányzatok esetében elvesztett jogok visszaállítása.
3. A nemzetiségi iskolák támogatása, a jogszabályi környezet felülvizsgálata annak érdekében, hogy milyen feltételekkel vehetnek át nemzetiségi önkormányzatilag óvodákat, iskolákat.
4. A magyar-német kapcsolatokban való részvétel, közvetítő szerep.

Hirdetés