Finisben a választási előkészületek

Megérkeztek Pécsre a nemzeti színű tollak, szalagok és urnazárók is. Az országban összesen 175 ezer tollat osztanak szét, hogy ezzel húzzák be az ikszet a választópolgárok. Emellett feldolgozásra kerültek az átjelentkezettek dokumentumai is.

A választási előkészületek finiséhez ért a Baranya Megyei Területi Választási Iroda Pécsett is. Szombat délután kettőkor meghozták azoknak a borítékait, akik a szavazás napján a lakóhelyüktől eltérő helyen akarnak szavazni. Az erre vonatkozó igényüket a helyi választási irodánál pénteken 16 óráig jelezhették. – Pécs tekintetében viszonylag sokan kétezren kérték az átjelentkezést – mondta Lovász István, Pécs jegyzője.

Az új választási eljárási törvénynek egy lényeges változása, hogy aki lakóhelyétől távol szavaz, az a saját, kvázi otthoni jelöltjeire szavazhat, tehát ami az ő lakhelyének , településének felel meg.

átjelentkezls

Átjelentkezés útján szavazó polgárokra vonatkozó zöld borítékban találhatóak azok a szavazólapok, amelyeket az erre kijelölt szavazókörben – Pécsett a Kossuth tér – használnak majd fel.

– Miután Pécs egyetemi város, ezért azt gondolom, hogy az itt tanuló egyetemisták éltek legnagyobb arányban ezen jogosultsággal, akik nem tudnak van nem kívánnak egyetemi elfoglaltságuk okán haza utazni a szavazójoguk gyakorlása végett – tette hozzá Lovász István.

Hirdetés