Hirdetés

Ha meghallják a „bölcsődei férőhelyek” kifejezést, rögtön a túlzsúfoltság, a beíratási nehézségek jutnak sokak eszébe. Holott Pécsen koránt sincs ez így. Való igaz, több helyen jellemző a túljelentkezés, de számos olyan intézmény van, ahová még jöhetnek gyermekek. Ráadásul egyre több megszépült, kibővített épület fogadja őket.

A 2017-es évben összesen 1103 gyermek volt tagja a Kisgyermek Szociális Intézmények intézményrendszerének. Ez két részből áll: tavaly 507-en jelentkeztek valamelyik bölcsődébe, ebből összesen húsz főnek kellett nemet mondani férőhelyhiány vagy átirányítás miatt. A többiek – 616 kisgyermek – már rendelkeztek „jogviszonnyal” 2017-et megelőzően.

A KSZI-hez tartozó tizenegy intézmény összesen 776 férőhellyel bír, ez szűk kétszázötvenes különbség. Viszont ez nem oszlik meg egyenletesen, vannak olyan bölcsődék, ahol rengetegen vannak, van, ahol viszont alig töltik be a férőhelyeket.

Egyre felszereltebb bölcsődékbe kerülhetnek a csemeték

A bölcsődék esetében nem olyan könnyű átlátni a statisztikákat, mint más területeken. Egyfelől azért, mert a csoportok létszáma hullámzóan változik az év egyes időszakaiban, másfelől a most zajló felújítások, költözések, áttelepítések, ideiglenes bezárások is visszaköszönnek a számokban.

Tehát az, hogy a Csoda bölcsőde – a város legnagyobbika – engedélyezett férőhelyszáma 146, papíron pedig az áll, hogy a tavalyi évben ott az összesen ellátottak száma 215, megtévesztő. Hiszen ez korántsem jelenti azt, hogy 69 hellyel lennének túlzsúfolva – a tavaszi és őszi időszakban cserélődik a „gyermekállomány”, lehet, hogy a legnagyobb létszám egyszerre száz fő körül van, csak ehhez folyamatosan hozzáadódnak az érkezők, levonódnak a búcsúzók.

Továbbá az, hogy számos statisztikában, diagramon a Bornemissza utcai Mandula bölcsőde leghátul áll, az csak annak köszönhető, hogy a felújítások miatt csupán két hónapot működött tavaly.

A legnagyobb túljelentkezés a Fészek Családi Napköziben volt, 2017-ben tizenöt helykérelmet kellett elutasítani (csak összehasonlításképpen: a bölcsődéket összesítve, egész Pécsen ez a szám húsz).

Csalókák a statisztikák: kevés olyan hely van, ahol már nem fér el gyermek

Dallosné Kaurek Csilla, a KSZI igazgatója szerint sok minden formálja a bölcsőde iránti igényt: az elmúlt pár évben született gyermekek száma, az adott település munkalehetőségei, a család döntése; ez utóbbit sok szempont befolyásolja: a pénzbeli támogatások, a gyermekgondozással otthon töltött idő.

A kihasználtság pedig nem csak az éven belül, városrészenként is változik.

– Az egyetemvárosi, belvárosi, mecsekoldali bölcsődék a májusi beiratkozáskor megtelnek, az uránvárosi, kertvárosi intézmények az őszi időszakra. De az általánosságban elmondható, hogy legkésőbb tavaszra minden intézmény megtelik. Így már csak az óvodába menő gyermekek helyére, vagy a következő nevelési évtől lehet új bölcsist fogadni – mondta.

Városrésztől is függ, mennyire telnek meg a bölcsődék

A 2018/2019-es nevelési évre például a Siklósi úti Törpike bölcsőde, a Napsugár bölcsőde a Vargha Damján utcában, az Anikó utcai Kicsi Kék és a Pákolitz utcai Hétszínvirág bölcsőde tud még beiratkozókat fogadni – a többi intézménynél már nehezebb a helyzet.

A szülők nem csak a beiratkozási időszakban, az egész év során igényelhetik a férőhelyet.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét