20 C
Pécs
vasárnap, június 23, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletVatai Éva is Prima díjat kapott

Vatai Éva is Prima díjat kapott

Idén Pécsett, a Horvát Színházban adták át a Baranya Megyei Prima Díjakat. A kitüntetést ezúttal hárman kapták meg, köztük Leőwey Klára Gimnázium, épp a napokban nyugdíjba vonult tanára, Vatai Éva.

Tizenötödik alkalommal gyűlt össze a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Baranya megyei szervezete, hogy Prima díjjal jutalmazza a megye egy-egy kiemelkedő személyiségét. Idén hárman részesültek a kitüntetésben. Dévényi Sándor építész, Pap Bianka paralimpiai bajnok úszó és Vatai Éva, a Leőwey Klára Gimnázium tanára, aki épp a napokban vonult nyugdíjba.

Vatai Éva Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában kapta meg Baranya Megye Prima Díját. Magyar, francia és dráma tárgyakat tanít már több mint 30 éve a Leőweyben, ő alapította meg a francia két tanítási nyelvű tagozatot.

Oktatási munkája mellett a francia nyelvű színjátszás művelője, és az évenként megújuló
Francia Színjátszó Fesztivál szervezője. Fontosnak tartja, hogy a diákjai korrektek legyenek, elvek mentén cselekedjenek, és mindehhez megfelelő érvelési technikával rendelkezzenek. Számos rangos francia állami kitüntetést kapott, mint az Akadémiai Pálmák Rend Lovag- és Tisztikeresztje, vagy a francia Nemzeti Érdemrend Lovagkeresztje.
2021-ben Emberség Díjat kapott. „Az oktatási rendszer szorító regulái között is mindig figyel a személyiségfejlesztésre, de ő maga is képes a fejlődésre, változásra. Inspirál, kérdéseket tesz fel, és talán ami a fontosabb, hogy személyes példát mutat” – írták róla akkor díj kapcsán.

Vatai Éva a Prima díj átvétele után a következőt írta közösségi oldalán:

Köszönöm nektek, volt és jelenlegi tanítványoknak és szüleiknek, hogy jelöltetek engem erre a díjra. Manapság politikai tett egy díj elfogadása. De a nem elfogadása is. Én ezt a díjat szeretettel és büszkeséggel elfogadom, főleg azért, mert TI jelöltetek rá. És fontosnak tartom elmondani, hogy a díjjal járó pénzjutalom egy részét a Tanítanék mozgalomnak utalom át, mert biztatni akarom azokat a kollégákat, akik – elfogadva azt, hogy az engedetlen napokért nem kapnak bért – épp azért harcolnak, hogy megmutassák a fiataloknak, miként kell védeni az igazukat, az érdekeiket. Mert a gumigerinc nem gerinc. Köszönöm a kitartást, a megbecsülést.”

Magyar Építészet kategóriában Dévényi Sándor kapta az idei megyei Prima díjat.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a pécsi
organikusok körének meghatározó alakja, a Kós Károly Egyesülés alapító tagja. A Budapesti Műszaki Egyetemen tanult, majd 1973–75 között az Iparterv fővárosi irodájában, majd 1975–80 között a Baranyatervnél dolgozott. 1980-tól műemlékvédelmi szakmérnök, 1987-ig elsősorban Pécs történeti belvárosának rehabilitációjával foglalkozott. 1980–82 között elvégezte a MÉSZ Mesteriskoláját. 1988–90-ben a Pécsi Építész Iroda munkatársaként dolgozott, majd önálló tervezőirodát alapított. Első lakóépületei a nyolcvanas években készültek el. Jellegzetes, a történeti építészetből és a közvetlen környezetből merített formakinccsel dolgozó, bátor színekkel és változatos anyaghasználattal kiképzett homlokzatai a magyar posztmodern építészet jellegzetes, egyedi, a humortól és az iróniától sem visszariadó irányvonalát mutatják. A nyolcvanas- kilencvenes években szívesen használt épületein kerámiát, gyakori alkotótársa volt Dobány Sándor keramikusművész. 2004-ben Príma díjat kapott.

A Magyar Sport kategória idei Prima díjasa Pap Bianka paralimpiai bajnok úszónő lett.

Szigetváron született, idejárt általános iskolába, és magántanulóként középiskolába, jelenleg az ELTE Jogi Karának elsőéves hallgatója. Már 12 éves korában eldöntötte, hogy Budapestre költözik a jobb versenyfelkészülés érdekében, és a szüleivel felkeresték Verrasztó Zoltánt, a Jövő SC vezetőjét, aki be is vette őt a csapatába. Azóta vele készül a versenyekre. 2012-ben megkapta a hazai para kategóriát, így egy évvel később már indulhatott egy scheffield-i nemzetközi versenyen, ahonnan világbajnoki szinttel és egy bronzéremmel tért haza. Ez további motivációt adott neki az úszáshoz. 2014-ben már EB-bronzérmes, majd 2016-ban Madeirán megrendezett Európa bajnokságon egy aranyéremmel, egy ezüstéremmel és három bronzéremmel gazdagodott, míg egy évvel később, a riói paralimpián egy ezüst- és egy bronzéremmel. A 2021-es Európa-bajnokságon már 4 aranyat és egy ezüstöt kapott, majd ugyanebben az évben a tokiói paralimpián már bajnok lett. Az idei júniusi világbajnokságon pedig további két aranyérmet és 2 ezüstérmet szerzett.

A nyertesekről kisfilmek is készültek, amelyeket itt lehet megnézni:

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő