21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaVége az idei Zsolnay Fényfesztiválnak, jövőre ugyanitt találkozunk!

Vége az idei Zsolnay Fényfesztiválnak, jövőre ugyanitt találkozunk!

Vasárnap éjfélkor vége lett a 2022-es fesztiválnak. Idén is rengetegen, közel 100 ezren gyönyörködtek Pécs fényeiben. 

A VI. Zsolnay Fényfesztivált július 7-10. között rendezték meg Pécsett. Az ország első és egyetlen fényfesztiválján megközelítőleg 100.000 látogató esett egyik ámulatból a másikba. A világ legjobb fényművészeinek versenyén – melynek döntőbe jutott alkotásai közül egyébként többet videón mutattunk be Facebook-oldalunkon – spanyol győzelem született – írta közleményében a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft (ZSÖK).

Vasárnap este hirdették ki ugyanis a Zsolnay Light Art nemzetközi fényfestőverseny győzteseit. A döntőbe jutott öt versenyző a Székesegyház homlokzatát keltette életre 3D-s fényfestéssel. A versenyt több tízezren követték figyelemmel a helyszínen, köztük a nemzetközi zsűri tagjai, akiknek döntése nyomán az első helyen a Los Romeras csapata végzett Spanyolországból, ráadásul a közönségdíjat is ez az alkotócsoport nyerte el.

A fényfestőverseny mellett a fesztivál másik szenzációja a Fény Útja 20 állomása volt, melyeknél szemkápráztató fényfestések, fényinstallációk várták a látogatókat. Sok helyszínen központi szerepet kapott az interaktivitás, ilyen volt például a fényteniszezés és a fénygraffiti-készítés, de népszerűek voltak a világító óriástulipánok, a fényszőnyeg és az 5.000 fénygömbből álló varázslatos alkotás a helyi Árkád bevásárlóközpontban. Igazi szívmelengető élmény volt a Virágok Lászlónak című fényalkotás, amely az idén elhunyt Jandó Lászlónak, a mindig mosolygós Kórház téri virágárusnak állított emléket.

Minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a Fény Útja Extra helyszíneire, amelyekre több mint 3.000 vendég váltott karszalagot. Sorok kígyóztak a Civil közösségek Házában megelevenedő fénylény előtt, tátott szájjal nézték az érdeklődők a Pécsi Galériában cikázó holografikus fényobjektumokat, míg a Jakováli Hasszán Dzsámiban meditatív hangulatban, a szőnyegeken fekve élvezhették a hangtálak és gongok rezgéseiből álló hangkompozíciót kísérő fényfestést.

A látogatók a fényprodukciók mellett részt vehettek újcirkuszi, utcaszínházi, zenés és fényszakmai programokon, a Fénybütyköldében pedig sok százan készítettek maguknak fényékszereket és világító emléktárgyakat – áll a ZSÖK közleményében.

A fentiek tükrében egy kis visszatkeintés nem árt, itt egy fotós beszámoló az első napról:

https://www.pecsma.hu/top/szelcsendben-kezdodott-meg-a-zsolnay-fenyfeszt/?highlight=f%C3%A9ny

A második napról készült fotóink:

https://www.pecsma.hu/top/fotokon-mutatjuk-a-fenyfeszt-penteki-napjat/?highlight=f%C3%A9ny

A szombati délutánról is lőttünk jó pár fotót:

https://www.pecsma.hu/top/kiszineztek-pecset-kepeken-a-fenyfesztival-harmadik-napja/?highlight=f%C3%A9ny

Az utolsó naptól élő videókkal búcsúztunk:

Az utolsó napot egy telefonos galériával zártuk:

Természetesen az idei Fényfesztiváltól Péterffy Attila polgármester is búcsút vett:

https://www.facebook.com/peterffyattilapecs/posts/pfbid0229bVXok1BU1FRio44WnjsiWK4ysyn2L49f2BpFAQaR65TDMjbWnM6PYnibscHbeul?__cft__[0]=AZVQpS20rEpRxguXCAY8R7_eTJBA4az2TwprNDYVqf-XWi7PCNn2BSlocXiYwJd2YGr069lNVk7cIxwXTkR5w7UZrkbmxjkclf_3qLk9EtVk74dG_gPp9LbNHtMaox-GfDlW6SmzuhQ8fuuK7bLGws1OJApUCKB-d3r2tQXvLDVfOm_3QefvLjUlW6KYz8IMAJA&__tn__=%2CO%2CP-R

 

 

 

 

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő