23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálVígan mulathatnak a hajléktalanok Pécsen?

Vígan mulathatnak a hajléktalanok Pécsen?

A Fidesz keményen fellépett volna a pécsi belvárosban padokon alvó, legtöbbször hullarészegen üvöltöző, csoportosan kéregető agresszív hajléktalanokkal szemben, némi meglepetésre azonban a képviselők – köztük a szövetséges ÖPE is – leszavazták a szigorú rendeletet. Így továbbra is „háborítatlanul” szunyókálhatnak felebarátaink a padokon. A meccsnek azonban még nincs vége. 

A Fidesz javaslatára a város megtiltotta volna a közterületek „életvitelszerű használatát”. Ez azt jelentette volna, hogy komoly szankciókkal – pénzbírság, elzárás, közmunkára ítélés – sújthatták volna a hatóságok azokat, akik magatartásukkal megzavarják a közrendet, veszélyeztetik a közbiztonságot, a közegészséget és a kulturális értékeket. A javaslat a tökrészegen óbégató, csoportosan padokon fetrengő, kéregető hajléktalanokra vonatkozott volna elsősorban, akikkel szemben az eddigieknél hatékonyabban tudtak volna fellépni a hatóságok. Az ÖPE azonban nem támogatta a javaslatot, emiatt az ellenzék került többsége, így nem szavazták meg a szigorítást.

Kővári János (ÖPE) azt mondta, a megelőzésre kellene hangsúlyt fektetni és arra, hogy rehabilitálják ezeket az embereket, szerintük a tervezett szigorú rendelet valójában nem megoldás, ezért nem is szavazták meg. Ezzel egyetértett az MSZP is, ezért ők sem támogatták a tervezett szigorítást. Az LMP-s Keresztes László Lóránt is hasonlóképpen vélekedett a kérdésről, szerinte „generálisan kellene kezelni” a problémát.

hajléktalan

Oszoli Dénes (Fidesz-KDNP) szerint a törvényalkotó szándéka az volt, hogy védjék a kiemelt kulturális értékeket és a pécsieket, ezért lett volna szükség erre a rendeletre.

Moór Eszter (Fidesz-KDNP) elmondta, a rendeletet kiterjesztenék többek között Uránváros egyes részeire, a Diana térre, az Indóház térre, a Rókus sétányra, a Köztársaság térre, valamint az EKF-ben felhúzott új közterekre is.

Nem kitiltásról van szó, mondta, hiszen éppúgy használhatják a hajléktalanok is ezeket a területeket a rendeltetésüknek megfelelően, épp csak aludni nem lehet a padokon, nem lehet wc-nek használni a bokrokat és nem lehet iszogatni a járdán ücsörögve, vagy fürdőzni a szükőkutakban.

Elsőkörben tehát elbukott a fideszes javaslat, ám úgy tudjuk, a csatának még nincs vége.

hajléktalan1

[note note_color=”#66caff”]Páva Zsolt megkérdezi a pécsieket

Páva Zsolt úgy döntött, hogy pontosan kell ismerni a pécsiek véleményét a kérdésben.

– Megkérdezzük a pécsieket, hogy egyetértenek-e velünk és azzal a programmal, amit indítottunk volna. Ha igen, ha a többség úgy gondolja, hogy minél előbb lépni kell, akkor újra megpróbáljuk elfogadtatni a rendeletet a képviselőkkel – magyarázza a polgármester.

Páva szerint minden pécsi érdeke az, hogy rend, tisztaság és nyugalom legyen a városban és szigorúan fel kell lépni azokkal szemben, akik mindezeket veszélyeztetik.[/note]

 

A címlapfotó illusztráció. Forrás: internet
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő