17 C
Pécs
vasárnap, május 26, 2024
KezdőlapAbszolút PécsZöldkataszter: Megkezdődött a pécsi növények felmérése, a munkába pécsieket is bevonnak

Zöldkataszter: Megkezdődött a pécsi növények felmérése, a munkába pécsieket is bevonnak

A cél az, hogy a lakosok észrevételeikkel és javaslataikkal a későbbiekben tudják segíteni a Biokom munkáját.

Ahogy azt nemrég megírtuk, a város levegőminőségének javítását célzó HungAIRy Life integrált projekt keretében a napokban lezajlott a pécsi zöldfelületek szisztematikus nyilvántartásba vételéhez – az úgynevezett zöldfelületi kataszterhez – szükséges speciális térinformatikai rendszer megismerését célzó oktatás, amelyet a napokban egy új, fontos lépés követett: a héten a növényzeti felmérést végző cég is megkezdte a munkát.

A felmérést vezető Dr. Szilvácsku Zsolt, a Respect Kft. dendrológiai szakértője lapunknak elmondta, hogy négy – a Biokom kezelésében lévő – városi területen dolgoznak egészen 2023 végéig: az első ütemben a nyugati és uránvárosi területeket fedik le, a második ütemben a déli területeket (Kertvárost is), a harmadikban a belvárost, a negyedikben pedig a keleti városrész zöldterületeit mérik fel. Összesen 700 hektáron vizsgálják a fákat, bokrokat, cserjéket, gyepeket. Mint mondta, a munkába nem csak szakértőket és szakembereket vonnak be, hanem pécsieket is.

– Azt szeretnénk elérni, hogy minél több helyi lakos vegyen részt a felmérésben, akik így megérthetik és megtanulhatják, hogy mit csinálunk. Mivel ez egy óriási munka, és mivel Pécsett a fantasztikus, gyönyörű faegyedek mellett vannak katasztrofális állapotban levők is, ezért a cél az, hogy egy idézőjeles gondnoki rendszer alakuljon ki, hogy a lakosok észrevételeikkel és javaslataikkal a későbbiekben tudják segíteni a Biokom munkáját – mondta.

Dr. Szilvácsku Zsolt

A növényzet felmérése nem egyszerű dolog: egy speciális, direkt erre a célra fejlesztett alkalmazással centiméterre pontosan meg kell határozni, hogy hol van egy adott fa, bokor, vagy egy cserjés terület. A felmérőket emellett saját készítésű, repülőről készült légifelvételek is segítik. Minden egyes növénynek van adatlapja, amelyen meg kell határozni:

  • a fajt,
  • az egyes növények állapotát,
  • fizikai és egyéb fontos paramétereiket (például a gyökér, gyökérnyak, korona jellemzése)
  • az elhelyezkedésüket,
  • azt, hogy mivel lehetnek konfliktusban,
  • mit segíthetnek (például parkolók, társasházak klímáját),
  • van-e egy adott fán madárfészek vagy fészkek,
  • van-e valamilyen egyéb érdekessége, különlegessége

Ebből kifolyólag látni fogják, hogy például mikor van szükség egyes növények cseréjére, növényvédelmi beavatkozások elvégzésére. Mint azt korábban megírtuk, a felmérés során beazonosított faegyedekhez hozzárendelik ugyanis többek között azok gyökérzóna-méretét is, amelyeket össze lehet hasonlítani például a város közműtérképével. Ez azt jelenti, hogy össze tudják vetni a közművezetékek helyét és irányát azzal, hogy mekkora gyökérzetű fák vannak a közvetlen közelükben. Látni fogják tehát, ha egy fa a vezetékek útjában áll, így pedig könnyen ki is kerülhetik azt különböző fejlesztési beruházások és közmű-munkák során. Azon túl, hogy így egyszerűbben, tervezhetőbben tudják megvédeni a fákat, a rendszer egy további hasznos funkciót is betölt: azt is látják így, hogy melyek azok a potenciális faültetési helyek a városban.

Galériánk a felmérés első napjairól:

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő