400 település, 140 ezer hektár – folytatódik a szúnyogirtás

Az elmúlt hetekhez hasonló intenzitással esnek neki a vérszívóknak országszerte. Mohács környékén földi módszerrel védekeznek majd a szúnyogok ellen – olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Mint írják, az országos tisztifőorvos egyedi engedélyének köszönhetően a legjelentősebb szúnyogártalommal sújtott térségekben légi kezelésekkel egészítik ki a földi gyérítéseket.

hirdetés

A két módszerrel minden érintett terület elérhetővé vált, de légi kezeléseket továbbra is csak indokolt esetben, szakértők által meghatározott térségekben végeznek.

A következő napokban a Duna mentén a Szigetközben, Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, valamint a főváros egyes kerületeiben védekeznek földi módszerrel a kifejlett szúnyogok ellen. Lárvatenyészőhelyek elszórtan, kisebb területen vannak jelen, ezeket szintén földi úton kezelik.

A meleg miatt sok szúnyogtenyészőhely kiszáradt, de akadhatnak pocsolyák, ház körüli vízgyülemek, madáritatók, amelyeket nem lehet szervezetten kezelni. Ezekben a nyári melegben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a csípőszúnyogok, ha tehetjük, számoljuk fel ezeket – javasolják a katasztrófavédők.

hirdetés

Hirdetés