A nádasok nagykövetei: szavazzunk 2023 év madarára!

Idén is mi dönthetünk, mi legyen jövőre az év madara: a barkóscinege, a függőcinege és a nádirigó már nagyon várja a szavazatokat!

A kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok és lakói védelmére hívja fel a figyelmet – írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Július 25-ig szavazhatunk a nádasok nagyköveteire!

Barkóscinege

Hazánk nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes vizes élőhelyein, tavakon, mocsarakban, holtágakban tanyázik, helyenként gyakori kis lakó. Igazi társas lény! Télen is a nádasokban lehet megfigyelni, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik. Hazai fészkelő állománya öt-hatezer párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Függőcinege

Folyó- és állóvizek, hullámtéri erdők parti füzeseiben és fáin, mocsarak fűzbokrain, ritkán nádszálakon építi meg jellegzetes, zacskószerű fészkét. A barkóscinegéhez hasonlóan ő is szereti a társaságot. A hazai állomány rövid távú vonuló, a telet Európa déli régióiban tölti, de rendszeresen lehet találkozni áttelelő példányokkal. Főként rovarevő, de pókokat is fogyaszt, télen pedig a nád és a gyékény magjaival táplálkozik. Hazai fészkelő állománya három-ötezer párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke ugyancsak ötvenezer forint.

Nádirigó

A legnagyobb termetű, országszerte gyakori nádiposzátánk. Álló- és folyóvizek, mocsarak nádasai víz felőli szegélyében fészkel (édes kis csacsogása odacsalogatja a kíváncsi természetbarátokat, érdemes fülelni!). Vízi rovarokkal, lepkék hernyóival, szitakötőkkel, pókokkal, alkalmilag apró halakkal táplálkozik. Hosszú távú vonulóként a teled Afrika Szaharától délre húzódó térségeiben, akár Dél-Afrikában tölti. Hazai fészkelő állománya több mint kétszázezer párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint.