Búcsú a varánuszoktól: ilyen messze még egy állat se költözött a pécsi zooból

Nem is olyan régen, 2019-ben keltek ki szalagos varánuszok a pécsi állatkertben, máris eljött a búcsú ideje. Hosszú útra kelt két kis hüllő: Brazíliába, a Sao Paulo-i Akváriumba utaztak pár napja új otthonukba.

Tavaly számoltunk be a szenzációs hírről: a világon soha, sehol nem írtak még le, nem dokumentáltak olyan esetet, mint ami a pécsi állatkertben történt. Ervina, a zoo szalagos varánusza ugyanis feltehetően szűznemzéssel, azaz hím varánusz „segítsége” nélkül adott életet egészséges kis gyíkjainak.

Ilyen picik voltak tavaly még

A kikelt nyolc varánuszbébiből aztán néhány felkerült egy nemzetközi cserelistára, melynek keretében kettő most elutazott új Sao Paulo-i otthonába, ahol megfelelő környezetben, tágas fészekben, nagy szakmai gondossággal nőhetnek fel.

Kicsi volt már a hely az állatoknak

A fiatal állatok szállításának megszervezése nem volt könnyű feladat, beszerezni minden szükséges dokumentumot. Először a kicsik autóval utaztak Frankfurtba, ahonnan repülővel mentek tovább Sao Pauloba, végül 3 nap után érkeztek meg új lakjukba.

Mint írja a pécsi zoo honlapján, a gondozóik szívéhez nagyon hozzánőttek a varánuszok: szelíd, kezelhető állatokat küldtek tovább a tengeren túlra.

Eljött a búcsú ideje
A szalagos varánuszokról

A szalagos varánusz, más néven vízi varánusz (Varanus salvator) Dél-Kelet Ázsia lakója, megtalálható az indonéz szigetvilágban, Ausztrália északi partjainál, illetve Indiában is. Ragadozó állat, nevét a sötét testén végigfutó világosabb, szalagszerű mintázatról kapta.

Nagyon jól úszik, kormányzásra hosszú, oldalirányban lapított farkát használja. Előszeretettel fogyasztja a dögöket, megeszi a halakat, elkapja a kisebb emlősöket és a madarakat, kiváló szaglása van. Ha teheti, fajtársainak tojásait, illetve a saját fajába tartozó fiatal példányokat is elfogyasztja. A kínai gyógyászatban testrészeinek gyógyhatást tulajdonítanak, így húsát és belső szerveit is fogyasztják. A szalagos varánusz napjainkra népszerű terráriumi állattá vált, elsősorban Amerikában tartják sokan házi kedvencként.