Egyre fogyatkoznak madaraink

Aggasztó elemzéseket adott közre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), melyben kiderül, egyre fogyatkoznak a madarak hazánkban, csökken a fészekállomány, ráadásul nem csak az agrárterületeken, az erdőkben is.

Mint írja a madártani egyesület, 2019-ben is folytatódtak a madármegfigyelések, a szakemberek immár 21 éve vizsgálják a gyakori fajokat és a főbb élőhelyeiken keresztül hazánk természeti állapotát.

A változások követését és leírását Közép-Kelet-Európában szinte elsőként kezdte meg az MME.

Sajnos szomorú adatokat, részleteket is megosztottak legfrissebb elemzéseikből a természetvédők, mely szerint jelentős állománycsökkenést tapasztaltak a réti tücsökmadár és a kerti poszáta esetében, valamint mérsékelt csökkenést további 28 (!) fajnál, köztük kedvenc madarainknál, a fehér gólyáknál, valamint a kakukknál és több poszátafajnál.

Sajnos nincsenek elegen gyönyörű madaraink

(Arról, hogy mennyire megfogyatkoztak fehér gólyáink az elmúlt pár évben, itt írtunk korábban.)

Stabilan jelen van viszont itthon 18 madárfaj, például az egerészölyv, a parlagi galamb, a molnárfecske, a barázdabillegető, a fülemüle és a mezei veréb.

Emellett állománynövekedés tapasztalható a nagy kócsagoknál és az örvös galamboknál, mérsékelt gyarapodás pedig 34 más kismadárnál, néhány példa közülük: fekete rigó, széncinege, erdei pinty.

A mindig kíváncsi cinegék nincsenek veszélyben

Nemrég több cikkünkben is foglalkoztunk a madarak védelmével, és azzal, mit tegyünk, ha fiókát találunk, valamint megemlékeztünk természetesen a madarak és fák világnapjáról is, melyben kedves történetekről számoltunk be, mikor természetbarát pécsiek mentettek meg kismadarakat. A cikk ide kattintva olvasható.

További részletek itt olvashatók.

Hirdetés