Elkaphatja kisállatunk a koronavírust? – a pécsi virológusok elmondják

Bizonyára sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi történik kisállatainkkal, ha elkapjuk a fertőzést, képesek-e ők is elkapni a koronavírust? Sőt, háziállatról emberre is átterjedhet-e a kór? Egyáltalán mely állatok fogékonyabbak? A pécsi virológusok válaszolnak.

Mint írják legfrissebb Facebook-bejegyzésükben a pécsi kutatók, az állattartók körében nagy a bizonytalanság, aggodalom és a félelem a kisállatokkal kapcsolatban, hogy ők is elkaphatják vagy terjeszthetik a koronavírust – erről korábban mi is írtunk.

A virológusok megnyugtatnak: bár fontos az odafigyelés és a tudatosság, a rendelkezésre álló adatok alapján rendkívül alacsonynak tartják annak kockázatát, hogy a vírus háziállatokról emberekre átterjedhet. Viszont nem kizárt, hogy nagy tömegben tartott fogékony állatkától megfertőződhetünk.

a koronavírus fő terjedést alapvetően az emberről emberre irány jelenti.

Felmerülhet az is, vajon képes-e a háziállat elkapni a vírust. Mint írják a szakemberek, ez nagyrészt attól függ, milyen állatról van szó, de van, amelyik sajnos elkaphatja.

És hogy mely állatok lehetnek fogékonyabbak? A házi kedvencek közül egyértelműen a macska. Egy vizsgálatból kiderült, 50 Covid-beteg szőrmókjából 6 bizonyult PCR-pozitívnak, sőt a kutatók macska-macska átvitelt is igazoltak, emellett előfordult világszerte több helyen is, hogy a beteg gondozó fertőzte meg az állatkert valamelyik nagymacskáját.

Macskáról emberre történő fertőzést viszont egyelőre nem ismer a tudomány.

Ezek az állatok fogékonyabbak

Kutyusoknál minimális fogékonyságot feltételeznek, míg a menyétféléknél (görény, nyest, nyuszt, nyérc) szintén fogékonyságra gyanakodnak a kutatók. Egy hollandiai nyércfarmon bizonyították például, hogy az állatok egymást is megfertőzték, és elképzelhető, hogy a farmon dolgozó munkások is tőlük kaphatták el a kórt – ám ez egyelőre nem bizonyított teljesen a szakértők szerint.

Sok hörcsögtulajdonos talán megszeppenhet most, de bizony, a hörcsögfélék is fogékonyak lehetnek, ők egyébként laboratóriumi modellállatként is bevethetőek a kutatásokhoz – írják a pécsi virológusok –, míg a nyuszik valószínűleg kevésbé érintettek.

A cicák és a hörik is fogékonyabbak lehetnek

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt? A legfontosabb, hogy csökkentsük a szoros interakciókat, az állatsimogatást, összebújást, egy ágyban alvást a kisállatokkal és a családtagokkal is, ha betegek lettünk. Ha megoldható, gondoskodjon egy egészséges hozzátartozó a háziállatokról, míg meg nem gyógyulunk – javasolják a virológusok.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

hirdetés

Hirdetés