Elszaporodhatnak a nutriák a Dráva mentén?

nutria

A faj pillanatok alatt elkezdett terjeszkedni a nemzeti park területén. Később szükség lehet óvintézkedésekre…

Több nemzeti park is jelezte, hogy egyre több nutriát figyeltek meg hazánkban. Legutóbb a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közölt információkat a faj zalai térhódításáról, a Kerka-patak és a Mura mentén. Mivel közvetlenül határosak ezen területek a Duna-Dráva Nemzeti Park területeivel, itt is várható volt a faj megjelenése – írja az igazgatóság.

Ez meg is történt, a faj pillanatok alatt komoly mennyiségben jelent meg.

Az első egyed tavaly év végén egy rókacsapdából került elő. Aztán a 2024 első napjaiban megfigyelték a Komlósdi-, Babócsai-, és Barcsi-Rinyán, a Györgyösi-patakon, a Dombó-csatorna mentén – ahol korábban nem, most pedig van olyan patak, melynek 5 kilométeres szakaszán hét példányt találtak. Várható, hogy a nutriák a Belső-somogyi patakok mentén újabb élőhelyeket is meghódítanak – részletezi a nemzeti park.

A csapdába esett nutria…

A nutria Dél-Amerikából származik, korábban hazánkban is tenyésztették értékes prémje miatt. A tenyészetek megszűnésével az állatokat szabadon engedték Európában és mára állandó állományai alakultak ki. Az állat éjszaka aktív, de télen napközben is bármikor megfigyelhető, amint a vizek közelében táplálkozik. Főként a töltéseken, vetésekben figyelték meg egyedeit a szakemberek. Viselkedésére jellemző, hogy rendkívül bizalmas. Nehéz előre megjósolni a faj további terjeszkedésének ütemét, de az eddigiek alapján rendkívül gyorsnak tűnik. Idegenhonos inváziós fajról lévén szó állományainak visszaszorítása szükségszerű lesz. Erre vonatkozóan az EU és a hazai szabályozások is utalásokat tesznek – közölte a DDNP.

Hirdetés