Íme a legfrissebb gólyahírek Baranyából

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevélben osztotta meg, mi a helyzet baranyai madarainkkal: gólyáinkkal, a fecskékkel, vetési varjakkal, és azt is megtudhatjuk, hogy zajlottak a térségben a békamentések.

Gólyahírek

Az első gólya idén is Vásárosdombóra érkezett meg. A helyiek már február utolsó hetében
látni vélték a madarat, de fészkében csak március 3-án figyelték meg. A többi baranyai gólya március közepe tájékán érkezett, elsőként délre, az Ormánságba, majd a megye középső területeire. A vonulást viszont a március 22-én érkező hidegfront megszakította, így a fészkelő állomány nagyjából 40-50 százaléka érkezett meg eddig, később, áprilisban várhatóak a többiek.

Mi a helyzet a fecskéinkkel?

Sajnos a fecskék visszaérkezéséről alig vannak adatok. Szerepet játszhatott ebben az is,
hogy a kialakult járványügyi helyzet miatt nem igen volt lehetőség terepbejárásokra. Fecskékkel a hónap első három hetében nem találkoztak a szakemberek, ami nem feltétlenül baj, hiszen a korán visszaérkezők a márciusi havazásban valószínűleg éhen pusztultak volna. A hidegfront elvonulását követő felmelegedés viszont meghozta a megyébe az első apróságokat.

Békamentés

A békák tavaszi mentését idén is a hagyományos helyszíneken, Orfűn és Sikondán
szervezték meg a természetvédő szakemberek. A sikondai tavaknál mindössze 165 békát, zömmel barna varangyot mentettek, ami 61 százalékkal kevesebb a tavalyinál.
Érdekességként a mentés fénykorában 2005 és 2010 között volt olyan tavasz, hogy 3700-nál is több békát mentettek meg. Mára az állomány gyakorlatilag a kipusztulás szélére sodródott.

Egy kicsit kedvezőbb a helyzet az orfűi tavaknál, ahol a terelőhálók mögött 670 békát
gyűjtöttek össze. Ez 60 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de bizakodásra itt sincs sok ok, hiszen a mentett egyedszám 2001-ben a hatezret is meghaladta.

Miért verik le a vetési varjak fészkeit?

A természetvédelmi hatóság jóváhagyásával márciusban is folytatódott Pécsen a
vetési varjak fészkeinek leverése, mindez ellenőrizetlen körülmények között. Pedig a  temetővel szemben a Siklósi udvarban a platánfákon megtelepedett varjak nem zavarják a lakosságot, esetleg csak az épületek tulajdonosait, vásárlókat. A fészkek leverése itt a platánfák csonkolásával együtt zajlott, elképzelhető, hogy a fészkekben lehettek tojások is…

hirdetés

Hirdetés