Kemenesi a koronavírusról: biztonságban vagyunk a háziállatainktól

Bizonyára sokakban merül fel a kérdés újra és újra: háziállataink vajon megfertőződhetnek-e koronavírussal, illetve ők lehetnek-e terjesztők – a pécsi virológus, Kemenesi Gábor most elmondja.

A kutató a National Geographicnak beszélt az állatok és a koronavírus kapcsolatáról. Kemenesi elmondta, a világban lévő sokmillió fertőzött után jó képet kaptak a szakemberek arról, mi történik kedvenceinkkel.

Azt látják, az állatok fogékonyak a koronavírusra, mivel ugyanaz a receptor, ami bennünk is megtalálható, az bennük is megvan, de egy kicsit más, gyengébb a szerkezete, viszont a koronavírus is tud kötődni. Főleg macska- és menyétfélék tudnak megfertőződni, ők kockázatosak lehetnek.

A lényeg az Kemenesi szerint, hogy emberről való visszafertőződésről nem tudnak, ez alól kivételt képez a dániai nyércfarm, ám ott nagy tömegben voltak az állatok, nem úgy, mint otthon a háziállataink. Tőlük tehát mi biztonságban vagyunk, ugyanakkor figyelni kell rájuk, mikor koronavírusosak vagyunk, pont ahogy egy másik emberre figyelnénk.