Kétezer brekit mentettek tavasszal Baranyában – de ez nagyon kevés!

Idén is a hagyományos helyszíneken, Orfűn és Sikondán szervezte meg a mentőakciókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Orfűn már a szokatlanul enyhe februárban kihelyezték a terelőhálókat a forgalmas utak mentén, ám a beköszöntő tartós éjszakai fagyok miatt az érdemi munkára csak március közepe után került sor.

Mint írja lapunkhoz eljuttatott hírlevelében az MME, Orfűn 1414 békát, túlnyomó többségében barna varangyot gyűjtöttek össze a szakemberek, de sajnos 22 százalékkal kevesebben vannak a tavalyinál.

Ennek egyik oka a késői kitavaszodás lehet, a korán, már február közepén felébredő varangyok könnyen megfagyhattak a későbbi hideg éjszakákon…

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásával a sikondai tavaknál 533 békát mentettek (24 százaléka erdei béka volt), ami viszont lényegesen több az egy évvel korábbi „adagnál”, bár az összehasonlítást torzíthatja, hogy tavaly a kijárási tilalom miatt este 8 óra után nem járőröztek a természetvédők, ezért a később érkező békákat már nem számolták meg.

A növekedés örömteli, de így is nagyon kevés a breki.

1995 óta eddig 104.022 példányt mentett a természetvédelmi egyesület. A helyi állományok nagysága mindezek ellenére nagyon lecsökkent, de reméljük, ez változni fog.


Korábbi években itt írtunk a békamentésekről és az eredményekről:

Emlékeztek, mikor még több százan mentették Sikondán a békákat? Sajnos erre már nincs szükség…

Ha március, akkor békamentés

Nem csókolgatják, hanem megmentik őket!