Kóborló vidrát találtak a Mecsekben

Az aranyos hosszú bajszú állat néhány napot töltött egy mecseki bányatónál, ahol lubickolás és játék közben kapták lencsevégre. De hogy kerülhetett oda?

hirdetés

A Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-posztjából kiderül, a vidrák Magyarországon szinte minden olyan vízi élőhely környékén megtalálhatók, ahol találnak maguknak elég táplálékot (főként halat), és búvóhelyet, ahol szaporodni is tudnak.

A halastavak ideális otthont adhatnak az állatoknak, így nem véletlen a szakemberek szerint, hogy a zárt, nagyobb erdőségekben, mint amilyen a Mecsek is, nagyon ritkán ugyan, de lehet vidrával találkozni.

Ez történhetett a kis mecseki vidrával

A nemzeti park bejegyzéséből megtudhatjuk azt is, hogy a fiatal, de már önálló állatok vándorolni szoktak, útjukban a patakok, csatornák nagy szerepet töltenek be. Valószínű, hogy ilyen, kisebb vízfolyásokat követve juthatott el egy állat a Mecsek szívében található zárt bányatóhoz.

Viszont ezeken a helyeken hiába találnak elég táplálékot (betelepített halakat: naphal, törpeharcsa, kínai razbóra, ezüstkárász), a tavacskák partján nincs elég növényzet, ami tartós megtelepedést biztosítana nekik.

A fiatal vidra ezért csak pár napig pihent a bányatónál, a DDNP szakemberei azt írták, nagy élményt jelentett számukra a lubickoló, zsákmányával (egy törpeharcsával) játszadozó állat megfigyelése.

Remélik, ahogy mi is, hogy a kis vándor hamarosan célba ér, és megtalálja tökéletes otthonát, ahol családot alapíthat.

Hirdetés