Ma van a vizes élőhelyek világnapja

Február 2-án a gazdag élővilágú, de rendkívül sérülékeny természeti területekre hívják fel a figyelmet világszerte.

A természetes állapotú vizes élőhelyek változatos élővilágnak, számos növény- és állatfajnak adnak otthont, biztosítva ezzel a terület biológiai sokszínűségét, diverzitását – hívta fel a figyelmet a fontos világnap alkalmából a Mecsekerdő Zrt.

Mint írják, épp ezért nagy jelentősége van annak, hogy a klímaváltozás hatásai, például az elmúlt nyár rendkívüli aszályai komolyan veszélyeztetik ezeket a területeket. Az erdőgazdálkodó mindenesetre kiemelt figyelemmel és gondossággal kezeli a területén található vizes élőhelyeket – szerteágazó természetvédelmi munkájukról, a területükön található természeti kincsekről – élővilág, védett madarak (például a rétisas), növények (például a kockásliliom) – honlapjukon írtak bővebben.

A vizes élőhelyek világnapján az 1971. február 2-án aláírt ramsari egyezményre emlékezünk, mely a vizes élőhelyek védelméhez kapcsolódik. Az elmúlt öt évtized során százhetven ország csatlakozott az egyezményhez. Magyarországon jelenleg huszonkilenc, az egyezmény védelme alá eső vizes élőhely található. Ezek együttes területe nagyjából négy és fél Balaton méretű, több mint 260 ezer hektár.

Fotók: Mecsekerdő/Guba Csaba